A sportolók táplálkozása: Több mint étrend

A sportolók sikere nem csak a fizikai felkészültségen múlik, hanem a mentális állapotukon és a táplálkozásukon is. A Mathias Corvinus Collegium konferenciáján a sporttudományos háttér került előtérbe, ahol a Synlab dietetikusa, Kovács Virág is előadást tartott.

A tökéletes felkészültséghez szükséges apró előnyök megszerzésében a dietetikusok is fontos szerepet játszanak. Kovács szerint a sportolók étrendjének meghatározása előtt részletes anamnézist készítenek, amely során személyes dolgokat is átbeszélnek, mint például a sportoló magánéleti változásait, amelyek befolyásolhatják az étkezési szokásait és így a teljesítményét is.

A dietetikusoknak tudniuk kell, hogy a sportoló tud-e főzni, vannak-e étrendjét befolyásoló szponzorációi, és milyen étrend-kiegészítőkhöz ragaszkodik. Kovács hangsúlyozta, hogy a sportolókkal való együttműködés legalább három hónapig tart, és céljuk, hogy a sportolók ne legyenek teljes mértékben függők tőlük.

Az étrend-kiegészítők és a vitaminok túladagolása is problémát jelenthet. Kovács egyik sportolójánál például több zsírban oldódó vitamint túladagolt magának egy multivitamin szedésével. Martos Éva, a Sporttáplálkozás-tudományi Központ alapítója hozzátette, hogy a vitaminok túlzott bevitelével az anyagcsere-folyamatok zavart szenvedhetnek, és a sportteljesítmény is csökkenhet.

A dietetikusok a vitaminok mellett a sportolók nyomelempaneljét és izzadságuk nátriumszintjét is vizsgálják, valamint a bélflóra állapotát is felmérik, amely szintén befolyásolhatja a teljesítményt.

A nemzetközi versenyek, mint az olimpia, külön kihívást jelentenek a táplálkozás terén. Kovács szerint a párizsi olimpia kevesebb gondot okoz majd, mint a tokiói, mivel nincs időzóna különbség, és az ételek is ismerősek lesznek a sportolók számára. A helyi termelők biztosítják majd az ételek alapanyagait, és a Magyar Olimpiai Bizottság csapatirodájában is hazai ételekkel készülnek majd.

Martos Éva kiemelte, hogy az olimpiai falu kantinjában nem lesz McDonald’s, ami a cég olimpiai szponzorációjának megszűnésével függ össze. A sportolók étkezési szokásai változatosak; vannak, akik részletes étrendet követnek, míg mások csak a főbb irányelveket tartják szem előtt.