Szalmonellás terméket hívott vissza az Auchan

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szalmonella-fertőzés veszélye miatt visszahívta az Auchan által forgalmazott „Alez Tahini 160 gramm” nevű szezámpasztát. Az érintett termék árát blokk nélkül is visszatérítik, és a fogyasztása esetén komoly tünetek jelentkezhetnek.

A Nébih július 12-én hozta nyilvánosságra a visszahívást, miután szalmonella jelenlétét észlelték az említett termékben. A hivatal arra kéri a vásárlókat, hogy amennyiben vásároltak a tahiniből, ne fogyasszák el azt, és vigyék vissza az Auchan áruházakba, ahol a vásárlás igazolása nélkül is megtérítik az árát.

A szalmonellózis egy fertőző megbetegedés, amit a szalmonella baktériumok okoznak. Ezek a baktériumok élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülhetnek a szervezetbe. A fertőzés jellemző tünetei közé tartozik a hasmenés, hányás, magas láz, de előfordulhatnak enyhébb tünetek is, mint hőemelkedés vagy levertség, illetve a fertőzés tünetmentes maradhat. A tünetek általában 6-48 órán belül jelentkeznek az érintett étel elfogyasztása után.

A szalmonella baktériumok széles körben elterjedtek az élővilágban, és az egészségesnek látszó élőlények bélrendszerében is megtalálhatók. A kórokozó a fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba, és a levágott állatok húsán is előfordulhat. A nyers vagy nem megfelelően átsült hús és tojásételek a leggyakoribb forrásai a fertőzésnek, de a szalmonella bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel.

Az alapos sütés-főzés elpusztítja a szalmonella baktériumokat. A fertőzés különösen veszélyes lehet kisgyermekekre, idősekre és legyengült szervezetűekre. A Nébih felhívja a figyelmet az alapos kézmosás és kézfertőtlenítés fontosságára, különösen ha valaki beteg, vagy vele egy háztartásban élő személy megbetegedett.