Herculis EBS Wanda Diamond League: Atlétikai világcsúcsok hulláma Monacóban

Monacóban a Herculis EBS Wanda Diamond League atlétikai versenyen a résztvevők lenyűgöző teljesítményekkel kápráztatták el a közönséget, többek között világcsúcsokat is megdöntve.

Szédületes eredmények születtek a Herculis EBS Wanda Diamond League péntek esti versenyén Monacóban. Jessica Hull, az ausztrál atléta megjavította a női 2000 méter ritkán futott távjának világcsúcsát, de a versenyen ennél is figyelemreméltóbb teljesítményeket is láthattunk. Jakob Ingebrigtsen, a norvég középtávfutó, 3:26.73 perces idejével Európa-csúcsot állított fel az 1500 méteren, amely egyben a világcsúcstartó marokkói Hisám El-Gerúzsnak és a kenyai Bernard Lagatnak óta a legjobb idő ezen a távon.

Jessica Hull, aki korábban 1500 méteren is kiválóan teljesített, a 2000 méteres távon 5:19.70 perces idővel múlta felül Francine Niyonsaba korábbi rekordját. A férfi 800 méteren az algériai Dzsamel Szedzsati 1:41.46 perces idővel a világ idei legjobb eredményt érte el a táv történetében, míg a spanyol Mohammed Attaoui országos csúcsot döntött.

A férfi 400 méter síkfutást az amerikai Quincy Hall nyerte meg 43.80 másodperces idejével, amely szintén a világ idei legjobbja, míg a 400 méteres gátfutásban az amerikai Benjamin Rai győzött 46.67 másodperces idővel, megelőzve a tokiói olimpiai bajnok norvég Karsten Warholmot.

A férfi 1500 méteren Ingebrigtsen dominált, aki a versenyen elért idejével beírta magát a történelemkönyvekbe, hiszen a tíz leggyorsabb 1500 méteres idő közül hatot Hisám el-Gerúzs ért el, Ingebrigtsen pedig most a hatodik helyre került.

A verseny további győztesei között szerepeltek a női gerelyhajításban Haruka Kitagucsi, a női rúdugrásban Nina Kennedy és Angelica Moser, a női 400 méteren Rhasidat Adeleke, a férfi magasugrásban Hamish Kerr, a női hármasugrásban Leyanis Pérez Hernández és Margaret Akidor, a férfi 110 méteres gátfutásban Grant Holloway, a férfi 200 méteren Letsile Tebogo, valamint a női 100 méteren Julien Alfred.

A versenyek során elért eredmények izgalmat és várakozást keltenek a következő nagy megmérettetések előtt, különösen Párizsban.

(Borítókép: Jessica Hull 2024. július 12-én. Fotó: Francesco Scaccianoce / Getty Images)