A közvélemény megosztott az automatikus újraszámlálás szükségességéről

A Publicus Intézet kutatása szerint az emberek többsége nem tartja szükségesnek az automatikus újraszámlálást kis szavazatkülönbség esetén, bár a vélemények megoszlanak a pártok szavazói között.

A Népszavának készített felmérés alapján az emberek 45 százaléka úgy véli, hogy nem kellene mindig újraszámolni a szavazatokat, ha kicsi a különbség a jelöltek között. Csak 42 százalék gondolja az ellenkezőjét, vagyis az automatikus újraszámlálás szükségességét. A kutatás a főpolgármester-választás szavazatainak teljes újraszámlálásáról szóló döntés előtt készült.

A felmérés szerint a Fidesz-KDNP szavazói között 48 százalék tartaná indokoltnak az újraszámlálást minden szoros választási eredmény esetén, míg 36 százalék szerint erre nincs szükség. A Tisza Párt hívei között is szűk többségben vannak az újraszámlálást támogatók, 48 százalék állt így, 47 százalékkal szemben.

A főpolgármester-választás során keletkezett 24 ezer 548 érvénytelen szavazat újraszámlálását a válaszadók 49 százaléka tartotta indokoltnak, szemben a 37 százalékkal, akik ezt helytelenítették. Ha csak a budapesti válaszadókat nézzük, 53 százalék támogatta az újraszámlálást, míg 43 százalék nem. A kormánypárti szavazók 65 százaléka értett egyet az újraszámlálással, feltehetően reménykedve a végeredmény megváltozásában.

Az ellenzéki szavazók többsége azonban azonnal Karácsony Gergely győzelmét szerette volna látni, csak 37 százalékuk tartotta indokoltnak a szavazatok újraellenőrzését, míg 52 százalék ellenezte azt. A megkérdezettek 41 százaléka szerint nem számolták volna újra az érvénytelen szavazatokat abban az esetben, ha Vitézy Dávid nyert volna ennyire szűk többséggel, 39 százalék szerint viszont akkor is ugyanez a döntés született volna.

A kutatás telefonos kérdőíves adatfelvétellel történt 2024. június 28. és július 4. között. A mintába 1000 fő került. A kutatás eredményeként kapott adatbázis a magyarországi felnőtt népességre nem, életkor és iskolázottság szerint viszont reprezentatív. A mintavételi hiba +/- 3,1 százalékpont.

Szentkirály Alexandra visszaléptetéséről is megoszlanak a vélemények: a kutatásban résztvevők 45 százaléka úgy gondolja, nem volt jó döntés, hogy a Fidesz az utolsó pillanatban visszaléptette jelöltjét. 30 százalék szerint viszont jónak tartja ezt a lépést. A kérdés leginkább a kormánypártok szavazóit osztja meg: 39-39 százalékos arányban gondolják helyesnek vagy helytelennek Szentkirályi lehúzását a szavazólapokról.

A Nemzeti választási bizottság péntek délelőtt, a június 9-i választás után bő egy hónappal hirdette ki a szavazás még mindig nem jogerős végeredményét, Karácsony 293 szavazatos győzelmét. Előtte három napon át számolták össze a választáson leadott összes, érvényesként elszámolt szavazatot. Az újraszámlálás során mintegy 1500 szavazatot minősítettek át, ennyi bizonyult érvénytelennek, vagy számolták rossz jelölthöz – ez szavazókörönként átlagban egynél kevesebb rontást jelent.

Törvénymódosítás jön?

Gulyás Gergely korábban az atv.hu-nak nyilatkozva megfontolásra érdemes javaslatnak nevezte azt, hogy szűk különbség esetén automatikus legyen a szavazatok újraszámlálása. Ennek egy, vagy fél százalékosnál kisebb különbség esetén lenne értelme a miniszter szerint. A választási eljárási törvényt az Országgyűlés tudja módosítani, de Gulyás Gergely leszögezte: a kormány nem tárgyalt erről a kérdésről.