A budapesti repülőgépzaj rejtélye: altisztavatás a Hősök terén

Szombat délelőtt több budapesti is észlelte, hogy az átlagosnál hangosabb repülőgép- és helikopterzaj töri meg a város csendjét. Az ok a Hősök terén megrendezett altisztavatás volt.

Fél tíz körül különösen erős repülőgéphangok és helikopterzúgás hallatszottak a fővárosban, amelyekre olvasóink és kollégáink is felhívták a figyelmet. Az esemény hátterében egy katonai ceremónia állt, amely július 13-án 9 órakor kezdődött a Hősök terén. Az altisztavatás nem csak a már délelőtti hőség miatt lehetett megterhelő, hanem a felettük repkedő helikopterek és repülőgépek miatt is, amelyek a ceremónia részeként jelentek meg a tér felett.

A Flightradar adatai szerint a SHADOW73 jelzésű repülőgép többször is körözött Budapest felett, és a Hősök tere közelében is elhaladt. A cikk írásának idején a gépet 7500-an követték nyomon, ami a világon a legnépszerűbb követés volt abban az időben.

A jelenséget még különlegesebbé tette, hogy olvasóink beszámolói szerint három Gripen vadászgép is megjelent az égen, amely szintén hozzájárult a megnövekedett zajszinthez. Az altisztavatásról készült videón is látható, hogy a helikopterek és a repülőgépek egyaránt részt vettek a ceremónián, amely nagyjából a videó 54. percénél figyelhető meg.

Rejtély: megoldva.