A spanyol válogatott törvényt sérthet Lamine Yamal miatt a berlini Eb-döntőben

A spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának, Luis del la Fuentének, kötelező lenne lecserélnie a 17 éves Lamine Yamalt, ha a vasárnapi Spanyolország–Anglia Európa-bajnoki döntő hosszabbításba kerülne, mivel Németországban tilos a kiskorúakat vasárnap este 11 után dolgoztatni.

Lamine Yamal, a spanyol válogatott tinisztárja, bár szombaton betölti a tizenhetedik életévét, még mindig kiskorúnak számít. A német törvények értelmében a 18 évesnél fiatalabbak vasárnap este tizenegy után nem végezhetnek munkát, ami a gyerekmunka tilalmát jelenti. Ez azt jelentené, hogy ha a döntő nem dől el a rendes játékidő alatt, a spanyol szövetségi kapitánynak le kell cserélnie Yamalt, különben a Spanyol Királyi Labdarúgó-szövetségre, az RFEF-re 30 000 eurós bírságot szabhatnak ki.

A spanyol válogatott sajtófőnöke jelenlétében Yamal csak nyilatkozhat, ami további különlegessé teszi a helyzetet. A The Sun információi szerint az angolok már kiderítették ezt a német törvényi előírást.

A spanyol válogatottban érdekes születésnap-torlódás figyelhető meg, hiszen Yamal mellett a bilbaói Nico Williams is ünnepelte a születésnapját, ő pénteken töltötte be a 22-őt. Az angol válogatottban szereplő Kobbie Mainoo, a Manchester United játékosa, már nagykorú, mivel április 19-én betöltötte a 19. életévét.

Az angol válogatott korábbi szövetségi kapitányától, a halálos betegséggel küzdő Sven-Göran Erikssontól megható üzenet érkezett a jelenlegi kapitány, Gareth Southgate számára. Eriksson, aki 2001 és 2006 között irányította Angliát, és aki hat bajnoki és hét kupaaranyat, UEFA- és KEK-trófeát is nyert edzői pályafutása alatt, a vasárnapi döntő előtt jókívánságait küldte Southgate-nek. "Gareth, nyerd meg a döntőt értem, Sir Bobby Robsonért és Angliáért. 1966 óta minden edzőn ott volt a nyomás, hogy végre nyerjen egy nagy tornát a csapattal. De Sir Alf Ramsey óta minden angol szövetségi kapitány elbukott. Gareth viszont tanult az általunk elkövetett hibákból, és túlszárnyalt minket. Most már neki, a játékosainak és az egész nemzetnek el kell hinnie, hogy Anglia képes nyerni. Ha hiszünk valamiben, az megtörténhet, és ebbe beletartozik Spanyolország legyőzése a döntőben" – írta Eriksson.

A Sportcast legújabb adásában Borbély Lászlóval, az Index Európa-bajnoki döntőre utazó tudósítójával, és Krasz Emillel, lapunk sportrovatának vezetőjével beszélgettünk a kontinensviadal eddigi történéseiről, az elődöntő kulcsmomentumairól, valamint a finálé várható meccsképéről. Az angol válogatott a játékosok, a spanyol válogatott pedig a szövetségi kapitánya, Luis de la Fuente döntős tapasztalataiban bízhat.

A skótok annyira nem szívlelik az angolokat, hogy a vasárnapi Eb-döntőben a spanyoloknak drukkolnak. A The National című lap gúnyt űzött az angolokból, és egyenesen gyűlölködőnek nevezett címlappal jelent meg, amelyen a spanyol Rodri látható, ahogy egy focilabda formára szerkesztett angol szurkolóba rúg egy hatalmasat. A lap szerint a skótok bosszút akarnak állni azért, mert az angolok minden nyáron elözönlik a strandjaikat és városaikat.

(Borítókép: Lamine Yamal 2024. július 9-én. Fotó: Harry Langer / DeFodi Images / Getty Images)