Lamine Yamal, aki 17 évesen már túlszárnyalja Messit

Ma ünnepli 17. születésnapját Lamine Yamal, a spanyol válogatott és a Barcelona csodagyereke, aki az Európa-bajnokság döntőjével zár egy rendkívüli szezont, és aki már most a spanyolok egyik, ha nem a legjobb játékosa.

Lamine Yamal 16 évesen egy olyan idényt zár, amely során 60 mérkőzésen lépett pályára a Barcelona csapatában, és további 13 alkalommal képviselte a spanyol válogatottat, köztük hat Eb-döntőt is játszott. A La Ligában nem csupán megállta a helyét, hanem azonnal a csapat egyik meghatározó játékosa lett, ahol jobbszélsőként öt gólt szerzett és nyolc gólpasszt adott, emellett a Bajnokok Ligájában két gólpasszt, a spanyol kupában és szuperkupában pedig egy-egy gólt jegyzett.

A Barcelona-stílusban otthonosan mozgó Yamal a válogatottban is kiválóan teljesített, ahol 13 mérkőzésen három gólt és hét gólpasszt jegyzett, vagyis majdnem minden meccsen gólt vagy gólpasszt adott. Érdekesség, hogy Yamal már az előző szezonban is pályára lépett a Barcelona első csapatában, így ő is részese volt a bajnoki címnek.

Yamal összehasonlítása Lionel Messivel különösen érdekes, tekintettel arra, hogy mindketten a La Masia akadémián nevelkedtek, hasonló korban debütáltak az első csapatban, és ugyanazon a poszton játszanak. Yamal esetében az összehasonlítás még inkább érvényes, mivel ő katalán születésű, és a Barcelona városához közel eső Esplugues de Lllobregatból származik, édesanyja egyenlítői guineai, apja pedig marokkói gyökerekkel rendelkezik.

Messi 16 és fél éves korában egy barátságos mérkőzésen mutatkozott be a Barcelona első csapatában, és az első hivatalos bajnoki meccseit a harmadosztályú B-csapatban játszotta, ahol öt mérkőzésen nem szerzett gólt és nem adott gólpasszt. Messi 17 és 18 éves kora között sem vált azonnal az első csapat meghatározó tagjává, mivel a B-csapatban 17 meccsen hat gólt és egy gólpasszt jegyzett, míg az első csapatban csak hét alkalommal lépett pályára, és ebből négy alkalommal csupán rövid időre. Messi ebben az időszakban már a felnőtt válogatottban is szerepelt, de csak három mérkőzésen, viszont az U20-as világbajnokságon hat gólt és két gólpasszt adott, amivel hozzájárult Argentína aranyérméhez.

Ezzel szemben Lamine Yamal a felnőtt Európa-bajnokságon már egy gólt és három gólpasszt jegyzett. Bár a jövő sosem kiszámítható, és Yamal előtt is voltak új Messik, akik nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, jelenlegi karrierje példátlan, és játékstílusa is inkább egy tapasztalt, idősebb sztáréra emlékeztet.