Nyáregyházi locsolási tilalom a vízhiány miatt

Nyáregyházán a polgármester határozata értelmében reggel hat órától este tíz óráig tilos a víziközműből vett víz felhasználása különböző kültéri tevékenységekre, mint például kert öntözése vagy autómosás.

A Pest megyei településen, Nyáregyházán a Dabas és Környéke Vízügyi Kft. kezdeményezésére vezettek be nappali locsolási tilalmat, mely július 12. reggel hat órától hatályos. A tilalom a magán- és közterületi kertek, parkok öntözésére, az úttestek tisztítására, autómosásra, medencék töltésére, kerti zuhanyzók használatára, valamint a teraszpárásítók, párakapuk, párafüggönyök és egyéb kültéri ködhűtők működtetésére vonatkozik. A korlátozás célja az ivóvízellátás folyamatos biztosítása.

A tilalom nem csak Nyáregyházát érinti, hanem a Duna Menti Regionális Vízmű szolgáltatási területén is fokozott víztakarékosságot kérnek. A vízmű üzemeltetője arra kéri az ott élőket, hogy a nagy hőség és a csapadékmentes időszakban takarékoskodjanak a vízzel, ne töltsék fel a medencéket és mérsékeljék a locsolást, mivel előfordulhat, hogy átmenetileg nem lesz víz a területen. A hőség beköszöntével már előre figyelmeztette Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. hogy lokálisan nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki több Pest vármegyei településen, mint például Budakalász, Csobánka, Leányfalu, és továbbiak.

A kánikula hatásai az egész országot érintik. Szeged városában például már olyan meleg van, mint a mediterrán városokban, ami az éghajlatváltozás következménye lehet. A Velencei-tó vizének hőmérséklete is meghaladta a 30 fokot, ami a tavak hőmérsékletének emelkedésére utal.

Az egészségügyi rendszer is megérzi a hőség hatásait, több fővárosi kórházban leálltak a műtétekkel a rendkívüli hőség miatt. Az Uzsoki műtőjében 41, a Szent Jánoséban pedig 38 Celsius fokot mértek, ami miatt egyetlen műtőt sem tudnak használni az orvosok.

A debreceni repülőtér futópályáját sem kímélte a kánikula. A reptér munkatársai a csütörtök este 18 órakor végzett futópálya-ellenőrzés során olyan hibát észleltek a pálya felületén a tartósan fennálló magas hőmérséklet miatt, ami miatt a hiba kijavításáig a reptér ideiglenes bezárása mellett döntöttek.

Érdekességként megemlíthető, hogy Miskolcon egy hobbikertész banánfája először hozott gyümölcsöt, ami szintén az egyre melegebb időjárás következménye lehet.