Új kórház épül Budán, a kormány is támogatja a projektet

A Budai Egészségközpont (BEK) vezérigazgatója, Csernavölgyi István bejelentette, hogy új kórház építésébe kezdenek, melynek költségei 62 milliárd forintot tesznek ki, ebből 26 milliárd forintot a kormány áll.

A BEK, mely Csányi Sándor OTP-vezér tulajdonában van, a Királyhágó utcai telephelyén hozza létre az új egészségügyi intézményt. A tervek szerint a kórház 2027 elején nyitja meg kapuit, és magán- valamint állami ellátást is fog nyújtani. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy az állami és a privát ellátás élesen el lesz választva egymástól, és a két részlegnek semmi köze sem lesz egymáshoz. Az új kórházban sürgősségi és húsz ágyas intenzív osztály is helyet kap, valamint mentőbejáró is kialakításra kerül.

A kórházfejlesztés mellett a BEK a járóbeteg-ellátást is bővíti. Augusztus elején egy 2200 négyzetméteres, 36 rendelős ellátóközpontot indítanak a Csalogány utcában, és az új kórház megnyitásával a Budai Egészségközpont ellátása jelentősen kibővül.

Csernavölgyi István a sürgősségi osztály működésével kapcsolatban elmondta, hogy egyelőre nem döntöttek arról, hogy az állami vagy magánellátás keretében valósul-e meg, részben azért, mert nem lehet előre látni, hogy három év múlva milyen lesz a biztosítási környezet. A kórház számos szakterületet fog lefedni, azonban szülészetet nem terveznek, mivel a népegészségügyi problémákra kívánnak komplex megoldásokat nyújtani.