Újabb botrány, 15 órát késett a Wizz Air gépe

Több mint 15 órás késéssel indul a Wizz Air egyik Budapestről Ciprusra tartó járata, a késés okáról egyelőre nincs információ. 

A Wizz Air Budapestről Larnakába tartó járata jelentős késéssel száll fel: az eredetileg reggel 6 órára tervezett indulás helyett este 21 óra 20 percre módosult. Az utasok között terjedő információk szerint a késés oka géphiány lehet, mivel a járat kapuszámát is törölték a repülőtéren.

A Budapest Liszt Ferenc Repülőtéren nem ez az egyetlen késés, több járat is csúszással indul, de a Ciprusra tartó járat késése kiemelkedően hosszú. A Budapest Airport nyilatkozata szerint a járat eredetileg a Debreceni Nemzetközi Repülőtérről indult volna, de a légikikötő technikai bezárása miatt csak este fog tudni felszállni Budapestről.

Európa-szerte problémák a légi közlekedésben

Az utóbbi időben több járat is jelentős késéssel indult a budapesti repülőtérről, ami többek között EB-meccsekre igyekvő szurkolókat érintett hátrányosan. A Ryanair egyik Barcelonából Budapestre tartó járatának utasai akár 24 órát is vártak a spanyol városban. Nemrég például 17 órán át várakoztak Dubajban a Wizz Air Budapestre tartó járatainak érintettjei, és egy Budapestről Törökországba tartó repülő 39 órás késéssel szállt fel, ahol az eredetileg 155 utasból végül csak 65 fő vette igénybe a járatot.

A kaotikus helyzet azonban nem csak Magyarországot, hanem Európa több pontját is érinti. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azonnali beavatkozást sürgetett, a Budapest Airport pedig segítőpontokat hozott létre a késések miatt várakozó utasok számára. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban kifejtette, hogy a légi közlekedés jelenlegi állapota tűrhetetlen.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is reagált az eseményekre, jelezve, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a légi forgalmi piacot és a Magyarországon működő légitársaságok tevékenységét, valamint támogatják a fogyasztóvédelmi hatósági eljárásokat.