Narancs riasztás a nyugati határ mentén!

Győr-Moson-Sopron és Vas megye egyes járásaira másodfokú, narancs riasztást adtak ki a várható heves zivatarok miatt.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. a Facebook-oldalán figyelmeztetett, hogy a nyugati határnál zivatarrendszer alakult ki, amely hamarosan Magyarországot is érintheti. A zivatarokat jelentős csapadék, helyenként felhőszakadás, jégeső és viharos szél kísérheti, egyes helyeken akár nagyobb méretű jég is előfordulhat.

Elsőfokú riasztás van érvényben több megyében, köztük Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád és Pest megyében, valamint Budapest teljes területén. A hosszabb távra vonatkozó figyelmeztetésekben narancs szín szerepel Vas és Győr-Moson-Sopron mellett, citrom pedig Zala, Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Budapest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyék esetén.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy vihar idején az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – érdemes védett helyre vinni.

Azt tanácsolták, hogy ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, akkor lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul.

Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy ahol villámárvíz alakul ki, ott már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról.

Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, akkor jelezze a 112-es segélyhívón.

A veszélyjelzéseket a HungaroMet honlapján lehet követni. A szolgáltató tájékoztatása szerint pénteken a legmagasabb hőmérsékletet, 40,4 Celsius fokot, a szerb határ közelében fekvő Kelebiánál mérték. Pénteken és szombaton is előfordulhat még durvább zivatar, amiben akár 90 kilométer/órásnál is erősebb széllökések és 3 centiméternél nagyobb jégdarabok is előfordulhatnak.

Mindemellett marad a másod- és harmadfokú, azaz narancs és piros színű figyelmeztetés a brutális hőség miatt szombatra is. A hétvége első napján a nappali csúcshőmérséklet az ország egyes területein elérheti a 41 fokot, és éjszaka is a trópusokon érezhetjük magunkat. A trópusi éjszakák miatt az éjjelek sem lesznek pihentetőek, alvászavarok, álmatlanság alakulhat ki.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint továbbra is a rendkívüli hőség jelenti majd a legnagyobb megterhelést szervezetünk számára. A nagy melegben migrén, vérnyomás-ingadozás, valamint keringési problémák léphetnek fel. Általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság, bágyadtság.

Nagy lesz a napszúrás és a hőguta veszélye, ezért napközben lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon! 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Még sosem volt ennyire meleg az első félév

Ahogy azt az Index megírta, a jövőben a mostanihoz hasonló hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni – közölte az MCC Klímapolitikai Intézet pénteken. Mint írták, soha ilyen meleg első fél évet nem regisztráltak még Magyarországon, mint idén, a mostani globális kibocsátásokat követve pedig az Alföldön minden évben számíthatunk 40 Celsius-fokos maximumokra az évszázad második felében. Eközben a kánikula miatt a belügyminisztérium július 18-ig meghosszabbította a szociális ellátásra vonatkozó úgynevezett vörös kódot.

Arról is számot adtunk, hogy július 11-én Kelebián a hőmérséklet elérte a 40,0 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja. Az eddigi legmelegebbet Szerepen mérték, 1922-ben. A fővárosi és az éjszakai melegrekordok is megdőltek az elmúlt napokban.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras