Úszólegenda az Indexnek: Benne van, hogy Milák az olimpián nagyot varázsol

A hollandok háromszoros olimpiai bajnok úszónője, Ranomi Kromowidjojo az Index kérdésére beszélt Milák Kristófról, Kós Hubertről, valamint a magyar olimpiai úszócsapat esélyeiről a párizsi ötkarikás játékok előtt.

A Warner Bros. Discovery nemzetközi sajtóeseményén, ahol az Index képviselte Magyarországot, Kromowidjojo, a britek kétszeres olimpiai érmese, Lutalo Muhammad és a kilencszeres BMX flatland-világbajnok, Matthias Dandois is válaszoltak a kérdéseikre. Az eseményen bemutatták az olimpiai játékokra vonatkozó produkciós terveket, majd egy hajókirándulás követte a Szajnán, ami a turisták egyik legnépszerűbb programja Párizsban. Az esemény utolsó két órájában lehetőség nyílt beszélgetni a sportolókkal.

Kromowidjojo, aki 2022 elején jelentette be visszavonulását, a párizsi olimpián szakértőként és riporterként is kipróbálja magát. A magyar úszócsapat olimpiai esélyeiről szólva kiemelte, hogy a júniusi Európa-bajnokságon a magyarok fantasztikusan szerepeltek. Kromowidjojo szerint a magyar szurkolók joggal reménykedhetnek abban, hogy legjobbjaink megközelítik az élmezőnyt. Milák Kristófról elmondta, hogy annak ellenére, hogy januárig mellőzte az edzéseket, nem szabad leírni őt. "Ha van valaki, aki képes lehet a legfontosabb pillanatban a legjobbját kihozni magából, az Milák Kristóf" – mondta a holland úszólegenda. Kós Hubertről pedig úgy vélekedett, hogy sokat fejlődött és izgalmas döntőt vár tőle 200 méter háton.

Az Eurosport anyavállalata, a Discovery Communications 1,3 milliárd eurót fizetett a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a 2018 és 2024 közötti olimpiák európai közvetítési jogáért. Az Eurosport 47 piacon, 19 nyelven közvetíti majd a játékokat a Maxon és a Eurosport csatornáin. Az Eurosport 2 minden reggel a régió országaira fókuszáló magazinműsort sugároz majd, ahol Hosszú Katinka és Pásztory Dóra elemzik az úszóversenyeket, és Xavi Pascual is megjelenik majd a képernyőn.

Lutalo Muhammad, a brit tekvondós, aki a 2016-os olimpián ezüstérmet szerzett, elmondta, hogy a döntő után nehéz volt összeszednie magát, de a családja és barátai büszkesége segített neki. "Másnap már én is büszke voltam az ezüstéremre, és arra, hogy eljutottam a döntőig" – mondta Muhammad. Hozzátette, hogy a vereség feldolgozásában segített neki ellenfele, Cheick Sallah Cissé győzelme is, aki ezzel nemzeti hőssé vált az elefántcsontpartiak számára.

Matthias Dandois, a BMX flatland-világbajnok, arra bátorította a fiatalokat, hogy válasszák a BMX-et, mert ebben a sportágban kiélhetik a kreativitásukat. Dandois szerint a jó BMX-esek jól kezelik a stresszt és élvezik, amit csinálnak. Magyarul köszönt el, és elárulta, hogy a magyar BMX világbajnok, Kun Ádám barátjától tanult meg néhány magyar szót.