Évszázados hőmérsékleti rekordok dőltek meg Magyarországon

Július 11-én Kelebián a hőmérséklet elérte a 40,4 fokot, ami új napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordot jelent, az 1922-ben mért eddigi csúcsot megdöntve. A fővárosi és az éjszakai melegrekordok is megdőltek az elmúlt napokban.

A HungaroMet jelentése szerint az ország nagy részén csütörtökön napos, meleg idő volt tapasztalható, és a meteorológusok az ország egész területére magas középhőmérséklet miatt figyelmeztetést adtak ki. Tizenegy vármegyében hármas fokú, piros figyelmeztetés volt érvényben a hőség miatt.

Kelebián a hőmérséklet a 40,4 Celsius-fokot is elérte, ezzel megdöntve a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordját, amelyet korábban 38,5 fokkal Szerepen mértek 1922-ben. Kiskunhalason is 40 fok feletti adatot rögzítettek, ami szintén jelentős hőmérsékleti rekordnak számít. A fővárosban, Újpesten 38,1 fokot mértek, ami szintén rekordot jelent a korábbi, 1991-ben mért 36,9 fokos csúcshoz képest.

Az éjszakai hőmérsékletek is rekordmagasságokat értek el. Boda állomáson a levegő nem hűlt 26,9 fok alá, ami új országos rekordot jelent a napi legmagasabb minimumhőmérséklet tekintetében. A korábbi rekordot 24,8 fokkal Szekszárd Palánkpuszta állomáson rögzítették 2017-ben. Budapesten, Lágymányoson 25,6 fokig hűlt csak a levegő éjszaka, megdöntve ezzel a korábbi, 23 fokos fővárosi minimumhőmérséklet rekordot.

Az MCC Klímapolitikai Intézet kiemelte, hogy az idei június középhőmérséklete Magyarországon átlagban 21,6 fok volt, ami 1,8 fokkal haladja meg az 1991–2020-as klímaátlagot, és az ötödik legmelegebb június lett 1901 óta. Ezen kívül soha nem regisztráltak még olyan meleg első fél évet Magyarországon, mint idén.

Júniusban a globális átlaghőmérséklet is 1,5 fokkal magasabb volt az iparosodás kezdete óta tartó hivatalos mérések eredményeinél, ami már a 13. hónapot jelenti, hogy világszerte megdőlnek a hőmérsékleti rekordok. Közép- és Kelet-Európában már a második intenzív hőhullám tombol, és a magas hőmérsékletekkel járó szélsőségek gyakoriságának növekedése az éghajlatváltozás egyik nyilvánvaló jele a térségben. Az Időkép szerint vasárnap gyenge hidegfront érkezik, amely enyhülést hozhat a kánikulában.