Tervek a Gellért egykori gyermekmedencéjének helyén

A Gellért fürdő melletti, egykor gyermekmedencéknek otthont adó területen luxustársasház épülhet, amelynek tervei még koncepció szintjén vannak, de a terület tulajdonosa már a miniszterelnök barátjához, Garancsi Istvánhoz köthető.

A budai Hegyvidéken egyre több a luxustársasház és villatelep, amelyek a zöldfelületeket is érintik. A Gellért fürdő szomszédságában található egykori Pagony területén is változások várhatóak. A fürdő 1918-as megnyitásának hatvanadik évfordulójára tervezett gyermekmedencék 1985-ben nyíltak meg, Perczel Anna, Vészi Éva, Kölönte Zsolt és Palotai Tamás tervei alapján. Azonban 2008-ban a medencéket és kiszolgáló helyiségeket elhagyták, majd 2014-ben a Pagony kultikus helyként nyitott meg, amely 2021-ig működött.

A Gellért szállodai része először a Danubius Hotels-től a kormányközeli Jellinek Dánielen át került Tiborcz István BDPST-jéhez, a terület jövője azonban más irányt vett. A területet jelenleg is birtokló Egészségsziget Szolgáltató Kft. mögött a tulajdonos a NER-oligarchák egyik képviselője, Garancsi Istvánhoz köthető Market Asset Management Zrt. áll, a cég vezetői pozícióiban pedig az új tulajdonos két fontos embere tűnt fel.

A Market tervei a környező lakók előtt kezdtek körvonalazódni, amikor a Szigma Stúdió felmérte a telekszomszédok állapotát. Egy talajfúró gép is megjelent a területen, hogy felmérje a talaj állapotát. Egy zárt tervpályázat is elindult, amelynek keretében a Market Asset kereste a jövőbeli épület vagy épületek tervezőjét.

Július 1-jén a parkolást megszüntették, és a bokrok aprítása is megkezdődött. Július 4-én egy értesítő jelent meg a bontási munkákról, amelyeket a Market-csoporthoz tartozó Lean Tech Mérnökiroda jegyez. Az építési hatósági adatbázisban nem található nyom a bontási eljárásról, és a Budapest Főváros Kormányhivatala szerint a szabadon álló épületek bontása nem engedélyköteles.

A Market Építő Zrt. hétfő reggel kezdte el a bontási munkálatokat fővállalkozóként a Gellérthegy egyik utolsó zöld telkeként jellemzett területen. A lakossági fórumon a Market képviselője elmondta, hogy a területet a múlt év végén szerezte meg cégvásárlással, és lakóingatlanokat terveznek létrehozni. A nagyjából egyhektáros területet három beépítendő telekre akarják felosztani, amelyek közül a Mányoki út felőli kisebb részen egy különálló villaház, a középső részén pedig két, egyenként 14 lakásos társasház épülne. A déli részre vonatkozóan egyelőre nincsenek információk. Egy negyedik telek a műemléki volt fűtőház épületéhez lenne kialakítva, amely műemlékvédelmet élvez, és a cégnek egyelőre nincs ötlete ennek hasznosítására.

A telek sorsáról először a múlt héten kaphattak részletesebb tájékoztatást a telket övező társasházak lakói. A Gellért Szállóval szomszédos telket a Kemenes utca, a Kelenhegyi út, a Mányoki út és az Orlay utca övezi, déli részén majdnem a Bartók Béla útig nyúlik le. A Market Építő Zrt. az Egészségsziget Kft. megvásárlásával jutott hozzá a telekhez, így építkezhet Garancsi a Gellért Szálló mellett, amit 2022-ben vásárolt meg Orbán Viktor veje, Tiborcz István cége, a BDPST. Itt az épületegyüttes felújítása után a hongkongi központú Mandarin Oriental Hotel Group nyit majd szállodát.

A küszöbön álló bontási munkálatok miatt július elején tartottak lakossági fórumot, ahol a Market cégcsoport ingatlanfejlesztési leányvállalata, a Market Asset Management Zrt. is képviseltette magát. A cég munkatársa a lakóknak vázolta a terveket, bár hangsúlyozta, korai lenne konkrét elképzelésekről beszélni, az épületek száma ugyanis attól függ, hogy mire kapnak engedélyt.

Az önkormányzat egyelőre csak a középső telekrész koncepciótervét látta, ami szerintük megfelel a helyi építési szabályoknak. Ezek 2020-ban szigorodtak, a telekre építhető épületek összterülete negyedére csökkent, míg a zöldfelület minimális mértéke négyszeresére növekedett, 15 százalékról 60 százalékra. A területen több nagy fa is található, a Market képviselője a lakók kérdésére válaszolva azt mondta, hogy fakivágásra nem kértek engedélyt, szeretnék megőrizni a telek intim hangulatát a leendő lakók számára, bár a cég később a 444 kérdésére azt írta, „kivágási engedély szükségessége és tartalma csak a tervek véglegesítése és a fakataszter kiértékelése után, a szükséges szakemberek bevonásával állapítható meg”.

A lakókat az is aggasztja, hogy a cég mélygarázs építését tervezi a leendő lakók számára, a hegyoldalon ez ugyanis kockázatos munkálatnak számít. Az építési engedélyről Kormányhivatal fog dönteni, a kerületi önkormányzatnak nincs hatósági jogköre az építkezésekben.

A Market a 444 kérdésére hangsúlyozta, hogy „a projekt teljes mértékben magánberuházás, közpénzek és közfunkciók bevonása nélkül”. „Magántulajdonú épületeket valósítunk meg egy régóta elhanyagolt, funkcióját vesztett, méltánytalanul elhanyagolt területen, amelyre magas minőségű prémium lakóépületeket tervezünk” – írta a cég. A vállalat azt ígéri, amint lesznek végleges tervek, bemutatják azokat az érintett tulajdonosoknak. Azt írták, összesen két-három új épületet terveznek felhúzni, „az övezeti besorolásnak megfelelő méretben és kialakításban”. A terveik szerint az év végéig lezajlanak a szükséges hatósági egyeztetések és megkezdődhet a kivitelezés.