Kern Martin osztrák kalandja és a profizmus felfedezése

Elszerződött Ausztriába a felcsúti akadémia egyik tehetsége, Kern Martin, aki meglepődött azon, mennyire más a profi futballvilág.

A 18 éves magyar középpályás, Kern Martin, aki korábban mindössze két felnőtt bajnokin lépett pályára Felcsúton, 2023 júliusában írt alá a Sturm Graz csapatához, amely az osztrák bajnok és a Bajnokok Ligája főtáblás résztvevője. Kern megosztotta tapasztalatait az osztrák profi környezetről, amely jelentősen eltér a magyarországitól. A Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a Sturm Graznál mindenki barátságos vele, a társak segítőkészek, és a vezetőedző, Christian Ilzer is érdeklődött állapota felől még a kiutazása előtt.

Kern elmondása szerint az edzések intenzitása elképesztő, az első két hétben különösen megterhelőnek találta a tréningeket. Hangsúlyozta, hogy nagy figyelmet kell fordítania a megfelelő regenerációra, az étkezésre, a folyadékbevitelre és az alvásra, hogy bírja a gyakorlásokat. A magyar játékos szerint a technikai tudásban nem, de az intenzitásban és a fizikai teljesítményben érezhető a különbség az osztrák és a magyar játékosok között, hiszen Ausztriában mindenki sprintben közlekedik, függetlenül a feladattól.

A konditermi edzések hatását is érzékeli már, hiszen három és fél hét után már látja magán a fejlődés jeleit. A Sturm Graz négyéves szerződést kötött a Felcsútról érkező Kern Martinnal, aki az NB III-ból került ki a csapathoz.