102 éves melegrekord megdőlése és zivatarriasztás

Július 11-én a Kelebia állomáson a hőmérséklet elérte a 40 fokot, ami új rekordot jelent a napi legmagasabb maximumhőmérséklet tekintetében, ezzel megdöntve az 1922-ben Szerepen mért 38,5 fokos rekordot.

A HungaroMet adatai szerint a fővárosban is rekordot döntött a hőmérséklet, Újpesten 38,5 fokot mértek, ami felülmúlja a 1968-ban Budapest Kamaraerdő állomáson mért 37,5 fokos korábbi rekordot.

Az éjszakai hőmérsékleti rekordok is megdőltek: Boda állomáson a hőmérséklet nem esett 26,9 fok alá, ezzel megdöntve a napi legmagasabb minimumhőmérséklet országos rekordját, amelyet korábban 2017-ben Szekszárd Palánkpuszta állomáson rögzítettek 24,8 fokkal. Budapesten a Lágymányosi állomáson mért 25,6 fokkal új rekord született a napi legmagasabb fővárosi minimumhőmérséklet tekintetében, amely így felülmúlta a 2012-es, szintén Lágymányoson mért 23,0 fokos rekordot.

A hőség hatására több kórházban felfüggesztették a műtéteket, egyes településeken locsolási tilalmat vezettek be, míg a budapesti agglomerációban vízkorlátozás bevezetésének lehetőségét is felvetették.

Mindeközben egy nyugat-európai országban csupán 14 fokot mértek.

A Hungaromet meteorológiai szolgáltató Facebookon közzétett bejegyzése szerint a következő napokban akár 41, 42 fokos hőség is várható, ami azt jelenti, hogy az abszolút melegrekord is megdőlhet. A hőség továbbra sem enyhül, sőt, a csúcsérték még magasabbra kúszhat. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy mindenki figyeljen a bőrének és szervezetének hidratálására, valamint a megfelelő faktorszámú fényvédők használatára, mivel az UV-sugárzás nagyon erős. A Hungaromet weboldalán még hétfőn is hármas fokú vészjelzés van érvényben.

Jégesővel csaphatnak le a zivatarok, kiadták a riasztást

Miközben Magyarország egész területén tombol a kánikula, hamarosan több területre is heves vihar érkezhet. A Győr-Moson-Sopron és Vas vármegye területére másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki a HungaroMET zivatarveszély miatt. Az érintett vármegyékben hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, amelyeket erős szél és jégeső is kísérhet. További 12 vármegyében egyelőre csak elsőfokú riasztás van érvényben.