Hőség miatt szünetelnek a műtétek Budapest több kórházában

A Népszava értesülései szerint a hőségriadó miatt több budapesti kórházban is leálltak a műtétek. Az Uzsoki Utcai Kórház és az Észak-budai Szent János Centrumkórház klímaberendezései meghibásodtak, ami a műtők használhatatlanságához vezetett.

Kedd óta nem végeznek műtéteket az Uzsoki Utcai Kórház valamennyi műtőjében, valamint az Észak-budai Szent János Centrumkórház traumatológiáján. A két intézmény klímaberendezéseinek meghibásodása következtében az Uzsoki Utcai Kórház műtőiben 41,5 fok, a Szent János Kórházban pedig 38 fokos hőség alakult ki. Emiatt szünetelnek a beavatkozások, és a kórházak nem fogadnak betegeket. A Népszava információi szerint ez a két kórház kezelte a fővárosi baleseti sérülések negyven százalékát, így a többi három működő traumatológiai centrumra nő a terhelés.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön intézkedett a helyettesítő intézmények kijelöléséről. A Szent János kórház traumatológiai műtétre szoruló betegeit más kórházak fogadják.

A munkavédelmi és betegbiztonsági előírások értelmében a műtők hőmérséklete nyáron sem haladhatja meg a 20-24 fokot. A magas hőmérsékleten túl az is problémát okoz, hogy a megfelelő keringetés nélkül néhány óra alatt elfogy a levegő a helyiségből, és a bűz – műtéti gázok, váladékok szaga miatt – is elviselhetetlen, ráadásul nagyobb a fertőzések kockázata is.

A Népszava úgy tudja, hogy az Uzsoki és a Szent János is azonnal jelezte a kórházakat üzemeltető Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak (KEF) a klímaberendezések meghibásodását, de megjavítani egyelőre nem sikerült. Az Uzsoki Utcai Kórházban egyetlen műtőt sem tudnak használni, így többek között sebészeti, urológiai, ortopédiai, traumatológiai, szemészeti, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti, kardiológiai operációkra szorulók ellátását kényszerültek átütemezni, illetve a sürgős eseteket más kórházakba irányítani.

A kórházak klimatizálási problémájára ötödik éve megoldatlan. 2019-ben a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérésére felmérte a hazai kórházak hűtési helyzetét, de a mai napig nem ismert, hogy történt-e bármi előrelépés az ügyben. Akkor a műtők 33 százalékában, az intenzív osztályok 41 százalékában, a betegszobák 98 százalékában nem volt hűtés.

A Népszava érdeklődött a kórházak üzemeltetésért felelős KEF-nél, a Belügyminisztériumban, hogy megtörtént-e a kórházakban a klímatizálás korszerűsítése, azonban még nem kaptak választ. A Belügyminisztérium kommunikációs főosztálya reagált, tájékoztatva, hogy az NNGYK a Budapesti Uzsoki Utcai Kórházban bekövetkezett folyadékhűtő-rendszer meghibásodása miatt más egészségügyi szolgáltatók kijelöléséről intézkedett, és a Szent János Centrumkórház helyett – a traumatológiai műtő klímarendszerének meghibásodása miatt – a műtéti ellátást igénylő felnőtt korú betegek ellátására más szolgáltatók kerültek kijelölésre. Az azonnali beavatkozást igénylő helyszíneken a KEF munkatársai a szükséges javításokat a lehető legrövidebb időn belül elvégzik, a betegek ellátása addig is a kijelölt kórházakban biztosított.

Mint megírtuk, a Péterfy Sándor Utcai Kórházban több lift is elromlott, így az udvaron lévő buszban vettek vért egy betegtől. A kerekesszékes, szklerózis multiplexes beteg szerdán kontrollra érkezett a kórházba, de egy órát várakoznia kellett az udvaron, mert nem működött a lift. Hosszas tanácskozás után egy ápolónő az udvaron lévő betegszállító buszban vett tőle vért.