Három magyar a férfi öttusa Európa-bajnokság döntőjében

Három magyar versenyző, Koleszár Mihály, Tamás József és Bereczki Richárd bejutott a budapesti öttusa Európa-bajnokság férfi versenyének döntőjébe, míg Regős Gergely lemaradt a fináléról.

A magyar rendezésű öttusa Európa-bajnokságon Koleszár Mihály után Tamás József és Bereczki Richárd is sikerrel vette az elődöntő akadályait, így mindhárman részt vehetnek a döntő küzdelmeiben. Tamás József kiváló vívóteljesítményének köszönhetően második helyről kezdte a pénteki versenynapot, majd a 200 méteres úszásban elért második legjobb idővel az élen állt a kombinált szám előtt. Bereczki Richárd, aki korábban Koleszárral ezüstérmet szerzett a férfiak váltóversenyében, a körvívás után a 11-12. helyről küzdötte fel magát a döntőbe vezető első kilenc közé.

Regős Gergely a pénteki versenynapot a 14-15. helyről kezdte, és bár a kombinált számban a második legjobb időt futotta, nem sikerült megelőznie Bereczkit, így nem jutott a döntőbe. A szabályok értelmében egy elődöntős csoportból egy országból legfeljebb két versenyző léphet tovább a fináléba.

A magyar csapat így a legrosszabb esetben is a harmadik helyen zárja az Európa-bajnokságot, mivel Koleszár győzelmével három magyar lesz jelen a döntőben, és csak az olaszok, valamint az ukránok rendelkeznek még ezzel a létszámmal. Martinek János szövetségi kapitány szerint Tamás József a jó vívásának köszönhetően könnyedén jutott tovább, míg Bereczkinek végig küzdenie kellett a pozíciója megőrzéséért.

A férfiak döntője, amelyben Koleszár, Tamás és Bereczki is érdekelt, szombaton 15.55-től kerül megrendezésre a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok melletti uszodában, valamint a Puskás Aréna szoborparkjában kialakított központi versenyhelyszínen. Az Európa-bajnokság vasárnap a vegyes váltóval és a lovas versenyszám búcsúztatásával ér véget.