Frontin nyugtató: Megszűnt a forgalmazási tilalom, de újabb gyógyszerhiány a piacon

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) feloldotta a Frontin 0,25 mg tabletta néhány tételének forgalmazási és alkalmazási tilalmát, miután a minőségi hiba gyanúja nem igazolódott be.

A Frontin nevű nyugtató egyes tételeinél korábban minőségi hiba gyanúja merült fel, amely miatt az NNGYK június elején felfüggesztette a gyógyszer forgalmazását. A hatóság csütörtöki határozatában jelezte, hogy a készítményeket alaposan kivizsgálták, és a vizsgálatok eredményeképpen a korábban elrendelt tiltást megszüntették.

Az NNGYK tájékoztatása szerint a probléma 2024. június 10-én került napvilágra, amikor a Frontin 0,25 mg tabletták egy szennyeződés tekintetében nem feleltek meg a határértékeknek. A hatóság ezután döntött az érintett tételek forgalmazásának és alkalmazásának ideiglenes felfüggesztéséről.

Július 11-én az NNGYK újabb határozatot hozott, amely szerint a gyártási tételek minőségi hibája nem állapítható meg, így betegbiztonsági kockázatot nem jelentenek. Ennek eredményeként a korábban érintett gyártási számú tételek – többek között a H88A0823-tól H87A0823-ig terjedő számozásúak – ismét forgalomba kerülhetnek.

Az Economx hírportál is beszámolt az NNGYK döntéséről, amelynek értelmében a Frontin 0,25 mg tabletta forgalmazási és alkalmazási korlátozásait feloldották. Az érintett tételek széles körben használt idegcsillapítók, így a döntés számos beteg számára jelenthet megkönnyebbülést.

Ugyanakkor a gyógyszerpiacon újabb kihívásokkal kell szembenézniük a betegeknek és az egészségügyi szakembereknek. Hiánycikké vált a Cinie fájdalomcsillapító gyógyszer, melyet jellemzően migrénes fejfájás ellen szoktak alkalmazni. A gyógyszernek két kiszerelése van forgalomban, az 50 mg-os már május óta nem kapható, a 100 mg-os pedig június 25-től hiánycikk. Az 50 mg-os kiszerelés hiányának tervezett vége július 15-e, de kérdéses, hogy a gyártási gondok miatt tudják-e tartani ezt a határidőt.

A Cinie hiányával kapcsolatban a NNGYK adatbázisában található helyettesítő gyógyszerek, mint az Imigran, Triptagram és Sumatriptan, közül több kiszerelés szintén hiánycikk, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. A betegeknek és az egészségügyi szakembereknek érdemes lehet konzultálniuk a gyógyszerészükkel a helyettesíthetőségről, terápiaváltás esetén pedig háziorvosukkal.