Újraszámolás a főpolgármester-választáson: Karácsony Gergely győzelme megerősítve

A főpolgármester-választáson Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyben a mintegy 800 ezer szavazat újraszámolása után pénteken új eredményt hirdetnek, ami már véglegesnek tekinthető, hiszen a jogorvoslati lehetőségek kihasználása után is Karácsony maradt az élen.

A 2024-es főpolgármester-választás eredményét óvták meg, és egy hónapos jogorvoslati eljárás, valamint a jelöltekre leadott összesen 782 110 érvényes szavazat háromnapos újraszámlálása után végül Karácsony Gergely győzelmét erősítették meg. Az első eredmény szerint Karácsony 324 vokssal előzte meg Vitézy Dávidot, majd a második újraszámolás után előnye 41 voksra csökkent, végül a Nemzeti Választási Bizottság hivatalos végeredménye szerint 293 szavazattal megelőzte ellenfelét. A Kúria és az Alkotmánybíróság döntéseit követően, a teljes újraszámlálás eredményeként Karácsony Gergely hivatalosan is megerősítést nyert, mint Budapest főpolgármestere.

A választási folyamatok jogilag bonyolultak és többféle értelmezésre adnak lehetőséget. A rendszerváltás óta előfordult, hogy a vesztes fél nem fogadta el az eredményt, de teljes körű újraszámoláshoz vagy megismételt választáshoz ez nem vezetett, még akkor sem, amikor 2002-ben a Fidesz-vereség után egy radikális csoport az újraszámolást követelve elfoglalta az Erzsébet hidat.

2002-ben a MIÉP kezdett aláírásgyűjtésbe a voksok újraszámolásáért, majd a Fidesz is csatlakozott az eredmény kétségbe vonásához. Orbán Viktor elismerte vereségét, de kétséget ültetett a hívekbe, akik választási csalásról kezdtek beszélni. A Fidesz népi kezdeményezést indított a választási törvény módosításáért, de a parlament MSZP-SZDSZ-es többsége elutasította a kezdeményezést.

Az emberi tényező miatt a szavazatszámlálás során hibák történhetnek, ahogy a mostani főpolgármester-választásnál is látható. Az első újraszámolásnál több száz érvénytelennek ítélt szavazatot találtak érvényesnek, a második újraszámolásnál pedig további eltérésekre derült fény. A végleges újraszámlálás során kiderült, hogy Karácsony Gergely előnye körülbelül kétszáz szavazat lehet, és ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy ő marad a főpolgármester. Nagyságrendileg 1500 olyan szavazólapot találhattak az újraszámláláskor, amely nem a megfelelő helyre volt sorolva.

Vitézy Dávid elfogadta Karácsony győzelmét, és Facebookon gratulált neki, elismerve, hogy Karácsony Gergely a következő ciklusra is Budapest legitim főpolgármestere. A Telex műsorában Vitézy elmondta, hogy a valaha volt legszorosabb választási eredmény született, ezért volt szükség az újraszámolásra, és bár további jogorvoslattal már nem tervez élni, a jövőbeni főpolgármesteri indulásról még korai lenne beszélni. Karácsony hivatalosan is június 27-én vette át a főpolgármesteri tisztséget.

A Telex élő műsorában Karácsony Gergely értékelte az újraszámlálást és annak eredményét, valamint beszélt a Tisza Párthoz való viszonyáról és a baloldali politikusok egy progresszív pártba való összeszerveződésének lehetőségéről. Karácsony szerint a választási folyamat jogilag kérdéses volt, és úgy véli, hogy a jog ámokfutás történt, mivel szerinte semmilyen jogi alapja nem volt az újraszámlálásnak. A főpolgármester szerint a jogi procedúrák ellenére örül, hogy végre vége van a "jogi baszkódásnak", és mostantól a munkára koncentrálhat.

Az elektronikus szavazás bevezetésének lehetőségét Magyarországon a 2022-es előválasztási folyamat során már bizonyították az ellenzéki összefogás pártjai. A Magyar Liberális Párt 2016-ban állt elő az ötlettel, hogy a választások digitalizálásával olcsóbbá és igazságosabbá tehető a folyamat a külföldön élő magyarok számára is. Az elektronikus szavazórendszerekkel kapcsolatos kulcskérdés a biztonságos infrastruktúra. Az ilyen rendszerekben minden állampolgárnak egyedi kulcsa kell legyen, például egy chippel ellátott e-személyi vagy egy digitális állampolgár mobilalkalmazás. A szavazásra jogosult személy biometrikus azonosítással is beléphet a voksoláshoz kialakított felületre.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint az online szavazás bevezetése technológiai felkészültség, pénzügyi forrás és politikai akarat kérdése. A magyar választók a papír alapú voksolást szokták meg, és bár Észtországban jól működik az elektronikus szavazás, ott az élet minden területén erős a digitális társadalom.

Az Alkotmánybíróság halogatja a döntést arról, hogy túladóztatják-e Budapestet. Karácsony Gergely főpolgármester 2023 áprilisában jelentette be, hogy megtagadja a túlzott mértékű szolidaritási hozzájárulás befizetését az államkasszába. A Fővárosi Törvényszék szerint az Alaptörvénybe ütközik az államháztartási törvénynek az a pontja, amely megengedi, hogy az Államkincstár kamatostul beszedje az önkormányzatoktól a be nem fizetett szolidaritási hozzájárulást. Az Alkotmánybíróság 90 napon belül kellene döntenie, de a határidő már lejárt, és a jövő heti napirendben sem szerepel a téma.