Volánbusz defektet kapott az extrém hőségben?

Meglepő incidens történt a péntek reggeli csúcsforgalomban, amikor az Őrbottyánból Budapestre tartó Volánbusz kereke elpukkant. Az eset talán a tartós hőség következménye lehetett.

A 399-es számú járat, mely Őrbottyánból a Stadion autóbusz-pályaudvar felé tartott, reggel 6:20-kor indult útnak. Az M3-as autópálya melletti úton, a mogyoródi Lake Forest villapark közelében történt a baleset, ahol a busz a kidurrant gumival körülbelül 200 métert haladt, mielőtt az utolsó buszmegállóban megállt.

A defekt oka többnyire külső behatás, például éles tárgyak vagy kátyúk, de felmerül a kérdés, hogy a hőség is okozhat-e ilyen problémát. Egy szakértő szerint a meleg időjárásban a gumiabroncsok nyomása megnő, és ha bármilyen apró sérülés is van rajtuk, az a nyomás hatására könnyen szakadhat és durranhat.

Nikoletta, a Gumimaci Gumisműhely munkatársa szerint az abroncsoknak lehetett valamilyen előzménye, mint például egy korábbi padkázás, vágás vagy szögbe lépés. A hőség hatására egy korábbi javítás is tovább szakadhat, vagy egy újabb ütődés következtében az abroncs szét is nyílhat.

A MÁV-VOLÁN-csoport friss közleményében hangsúlyozza, hogy a napok óta tartó extrém hőség a jövő hét első felében is kitart, ami nem kíméli a többnyire túlkoros vasúti járműveket és berendezéseket sem, amelyek ilyenkor könnyebben és gyakrabban meghibásodhatnak.

A közlekedési eszközök próbára tételével kapcsolatban a MÁV-VOLÁN-csoport azt javasolja utasainak, hogy ha lehet, a Volánbusz helyközi járatain utazzanak, mivel a buszok 84 százalékán klímaberendezés működik, bár a Volánbusz esetében is előfordulhatnak meghibásodások, mint a fent említett incidens mutatja.

A MÁV arra kéri utasait, hogy mindig vigyenek magukkal megfelelő mennyiségű folyadékot, és az állami hőségriasztás ideje alatt csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak. Az utasoknak érdemes tájékozódniuk az aktuális forgalmi helyzetről, a bevezetett korlátozásokról a MÁV és a Volánbusz weboldalán, a MÁVappban és a MÁVINFORM közösségi oldalán, vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál.

A MÁV-VOLÁN-csoport felhívja a figyelmet arra, hogy az utasok mindig elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy szomjoltó folyadékkal induljanak útnak, és napközben a forgalmasabb busz- és vasútállomásokon továbbra is vizet osztanak a harmadfokú hőségriasztás ideje alatt.

A járműpark jelentős része még nem klímával, hanem ún. légjavítóberendezéssel felszerelt, ezek a korábbi készülékek azonban a 35 fokos, vagy azt meghaladó hőséggel már nem bírnak. A több napon át tartó rendkívüli forróság közepette történő maximális kihasználtság mellett pedig – az időszakos karbantartás ellenére is – növekszik a meghibásodás esélye. A tartós hőség következtében a magas sínhőmérséklet – 50-60 Celsius-fok között – a pálya egyes szerkezeti elemeiben a forgalombiztonságot veszélyeztető, maradandó alakváltozásokat okozhat, ugyanis a hőtágulás hatására a vágányokban káros anyagfeszültség keletkezik az időszakos karbantartások mellett is. A MÁV pálya- és felsővezeték-hálózatát karbantartó szakemberei folyamatosan készen állnak arra, hogy kijavítsák a vasúti hálózatban keletkező hibákat.

A MÁV-START naponta 10 és 17 óra között palackozott vizet oszt a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon, míg a Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain oszt ásványvizet az utasoknak. A MÁV-VOLÁN-csoport a vizet a készlet erejéig tudja biztosítani. Kérjük utasainkat, elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy szomjoltó folyadékkal induljanak útra.