Kamionok éjszakai közlekedése a hőség miatt

Szombaton délután kamionstop lesz érvényben, azonban a kiemelkedően magas hőmérséklet miatt éjszaka, 22 órától vasárnap reggel 6 óráig a nehéz tehergépjárművek közlekedési korlátozását felfüggesztik.

A közlekedési szaktárca közleménye szerint a nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozását, amely eredetileg 2024. július 13-án, szombaton 15 órától július 14-én, vasárnap 22 óráig tartott volna, a hőség miatt módosították. A kamionstopot szombat éjszaka felfüggesztik, hogy elkerüljék a sofőrök egészségkárosodását és a koncentrációs képesség csökkenését, amit a forró vezetőfülkében való várakozás okozhatna. A korlátozás feloldását a szállított áruk minőségének megőrzése és az árukárok megelőzése is indokolja.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) főtitkára, Árvay Tivadar szerint a gépkocsivezetők különösen ki vannak téve a hőség okozta veszélyeknek, különösen akkor, amikor nem vezetnek, hanem egyéb feladataikat látják el, mint például a rakodás vagy a járműellenőrzés.

A probléma részét képezi, hogy a járművek nem mindig rendelkeznek állóklímával, amely képes lenne a vezetőfülkét hűteni a motor járatása nélkül. Az akkumulátor kapacitása gyakran nem elegendő a hűtőrendszer hosszabb ideig tartó működtetéséhez, így a hűtéshez a motort kell járatni, ami környezetvédelmi és költségvetési szempontból sem előnyös. Hűtés nélkül a sofőrök hőstressznek lennének kitéve, ami súlyos egészségkárosodást vagy akár életveszélyes helyzetet is előidézhet.

A hőség a szállított rakományokra is káros hatással lehet, még akkor is, ha azok nem igénylik különösebben a temperálást. Az MKFE ezért minden hőségriasztáskor kezdeményezi a kamionstop feloldását, ami jelentősen csökkentheti a járművezetők egészségkárosodásának kockázatát és a közlekedésbiztonság szempontjából is előnyös lehet.