Budapest főjegyzője rendeletbe foglalt egy macskát, Virágot

Budapest főjegyzője, Számadó Tamás egy rendkívüli rendeletet hozott, amely egy ivartalanított nőstény macska, Virág hivatalos státuszát rögzíti a Főpolgármesteri Hivatalban.

A Fővárosi Közlöny legfrissebb számában jelent meg Számadó Tamás főjegyzőnek az a rendelete, amely egy tündérmese kezdetét idéző módon határozza meg egy örökbefogadott macska, Virág jogállását a Főpolgármesteri Hivatalban. A rendelet értelmében a 900215000476318 transzponder sorszámmal azonosított ivartalanított nőstény macska, Virág a hivatal területén élhet, és gondoskodásáról a hivatal köteles intézkedni.

A jogszabály azonban nem csak Virág kivételezett helyzetét szabályozza, hanem egyúttal megtiltja más macskák tartózkodását a hivatal területén. Ez a rendelkezés talán kegyetlennek tűnhet, hiszen kizárólag Virágnak engedélyezi a hivatal területén való tartózkodást.

A rendelet részletesen kitér arra is, hogy a hivatal milyen kötelezettségeket vállal Virág ellátásával kapcsolatban. Az etetés, itatás, orvosi ellátás, immunizálás, élősködők elleni védelem, valamint a tartási hely és alom tisztán tartása a Hivatalüzemeltetési és Intézményfejlesztési Főosztály feladata lesz.

A macska költségeinek fedezetéről is rendelkezik a jogszabály, amely szerint Virág gondozásának költségeit a Főpolgármesteri Hivatal költségvetéséből kell biztosítani, a 710301 Gazdasági ellátási feladatok címkód terhére.

A Pénzcentrum a chip sorszáma alapján kiderítette, hogy Budapest macskáját Virágnak hívják, fajtája szerint európai rövidszőrű és legutóbb 2020-ban kapott oltást.

A hivatali macska gondolata nem újkeletű, például Larry, a brit kormányfői hivatal, a Downing Street 10. főegerésze már a hatodik miniszterelnököt "fogyasztja el" (képletesen), és a Fehér Házban is él egy macska, Willow, aki a Biden család által lett befogadva. Érdemes még megemlíteni a szentpétervári Ermitázs macskáit, amelyeknek annyira felvitte az Isten a dolgukat, hogy még szakszervezetet is alapíthattak.

A rendelet különlegessége és Virág státuszának egyedisége kétségkívül figyelemre méltó, és ha további fejleményekről értesülünk a konkurens macskák elzavarásával kapcsolatban, természetesen beszámolunk róla.