Az MSZP egykori székházából diákszálló és iroda lesz

Az MSZP Villányi úti egykori székházát a Recorde Alapkezelő Zrt. kezelésében lévő RFR Ingatlanalap vásárolta meg, és a tervek szerint nemzetközi diákszállót, valamint irodákat hoznak létre az épületben.

A Szociális Demokráciáért Alapítványtól megvásárolt ingatlanon 144 férőhelyes, 72 szobás diákszálló kialakítása valósul meg. A 6828 négyzetméteres telken fekvő épületet még márciusban szerezte meg a Recorde, de a vételár üzleti titok maradt, mivel sem az MSZP, sem a cég nem nyilatkozott erről az rtl.hu-nak. A földhivatali dokumentumok szerint az ingatlan jelentős jelzáloggal volt terhelve, 2020-ban 400 millió, 2022-ben 250 millió, egy évvel később pedig 200 millió forint értékben, amit a Leisztinger Tamáshoz köthető Kreditor Zrt. jegyeztetett be.

A Recorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, Kutas Gábor szerint szakmai befektetőként vásárolták az épületet, és a projektet a Forestay Group vezeti, amely korábban már egy másik diákszállást (Dean’s Home Budapest) is jegyzett. Az átalakítást a tervek szerint szeptember végéig fejezik be, és a munkálatok már a birtokbavétel napján megkezdődtek. A kollégium a Móricz Student Living nevet kapja, üzemeltetője pedig a Forestay Group lesz, amely több egyetemmel is tárgyal a szobák hasznosításáról, de közvetlen kapcsolatban is áll külföldi diákokkal. A látványterveket várhatóan a jövő héten mutatják be.

Az rtl.hu információi szerint Tóth Bertalan, a kuratórium elnöke elmondta, hogy az ingatlant egy hosszadalmas, meghívásos versenyeztetési eljárás keretében értékesítették. Az első fordulóban 11 érdeklődő jelezte szándékát az ingatlan megvásárlására, közülük hatan adtak írásos ajánlatot is. Később pedig a két legmagasabb ajánlatot tevővel folytattak tárgyalásokat. Végül a legkedvezőbb feltételeket kínáló pályázót választották ki. Az MSZP elnökségének korábbi székhelyén tartották a választmányi üléseket is, és az épület nagyobb részét az Edutus Egyetem, valamint az Adventum Iskola használta bérlőként.

A Recorde Alapkezelő Zrt. a Concorde Csoport tagjaként jött létre kifejezetten erre a projektre idén februárban. A tranzakció vételáráról üzleti titokra hivatkozva nem adtak tájékoztatást, de a párt állítása szerint független értékbecsléssel állapították meg a kért összeget.

Az MSZP a rendszerváltás után több száz ingatlan tulajdonával rendelkezett az MSZMP jogutódjaként, azonban azóta ez a vagyon drasztikusan lecsökkent. Az MSZP ingatlanvagyonával kapcsolatos részletekről az rtl.hu korábbi cikkében olvashatnak bővebben. Az MSZP-nek 1990-ben még mintegy 365 ingatlanja volt, ezek kiárusítása több körben, kisebb-nagyobb volumennel zajlott. A legnagyobb port talán a Köztársaság téri székház 2007-es eladása verte fel. A Jókai utcai székházat 2015-ben adták el, a vételár akkor is üzleti titok volt. Legutóbb az MSZP ingatlanértékesítési témában a Thököly úti volt MSZP-székház kapcsán került be a hírekbe, akkor Tóth Csaba ellen indult nyomozás hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A párt egyelőre nem árulta el, hogy mit tervez a bevétellel, valamint hogy hol folyik majd a központi vezetés munkája. A villányi úti ingatlanból befolyt összeg sorsáról már az az új elnökség dönt, amelyet várhatóan az októberi tisztújításon választanak meg. Mint arról beszámoltunk, a júniusi választási kudarc után Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre is lemondott a tisztségéről az MSZP országos választmányi ülésén.