Az Adidas cáfolja, hogy jogtalanul használta volna a magyar feltaláló szabadalmát

Az Adidas szerint tévesek azok az állítások, amelyek szerint jogtalanul használták fel a magyar Oroszi László találmányát az idei Eb-re készült Predator Elite futballcipőjükben. A vállalat hangsúlyozza, hogy a szóban forgó szabadalom már évekkel ezelőtt lejárt, és egy másik dizájnra vonatkozott.

Az Adidas válaszában kifejtette, hogy a Kúria 2017-es döntésével kapcsolatban nem érzik úgy, hogy a mostani modell esetében szándékosan használták volna fel a korábbi jogvita tárgyát képező megoldást. A vállalat szerint Oroszi László állításai nem állják meg a helyüket, azonban nem részletezték, hogy pontosan miért vélik így. Ezáltal nehéz összevetni Oroszi és az Adidas álláspontját.

Oroszi László a Telexnek nyilatkozva úgy véli, hogy az új Predator Elite cipőn alkalmazott megoldás teljes mértékben megfelel az általa leírt szabadalomnak, annak ellenére, hogy a gumibordák elhelyezése eltér a korábbi Precision és Mania modelleken alkalmazottól. Oroszi szerint a szellemi tulajdonjog nem évül el, és mindig is őt illeti meg, függetlenül attól, hogy a szabadalom lejárt-e. Ezenkívül az RTL Fókusz című műsorban elmondta, hogy a Jude Bellingham által az Eb-n viselt Adidas Predator cipő az általa tervezett mintázat újragondolása lehet.

Az Adidas álláspontja szerint a Predator Elite nem sérti Oroszi szellemi tulajdonjogait, és a válaszukból nem tűnik úgy, hogy a korábbi, 17 évvel ezelőtti jogvita után hajlandóak lennének változtatni álláspontjukon. Oroszi László a Telexnek elmondta, hogy első lépésként egy beadványt terveznek, amelyben felvetik, hogy az Adidasnak csak az ő beleegyezésével lett volna joga a cipő megalkotásához, és ha ez nem vezet eredményre, akkor eljárást kezdeményeznek az ügyben. Oroszi korábban több mint 120 millió forintot kapott az Adidas-tól, miután a Kúria 2016-ban, 17 év pereskedés után neki adott igazat, de a feltaláló szerint 2 milliárd forint járt volna neki és társainak, mert az Adidas ennél sokkal többet keresett a cipőn világszerte.

Ez egy olyan végtelen nagy igazságtalanság velem szemben, amit nem lehet szó nélkül hagyni”

– mondta Oroszi a csatornának. Állítása szerint még nem kereste meg a céget a mostani eset kapcsán, de nyitott lenne a tárgyalásra. Az Adidas szerint azonban az idén kiadott cipőjük már nem az Oroszi-féle szabadalom alapján készült.