Szombathelyi Haladás: A fényes múlttól a megszűnésig

Szombathely sportéletében jelentős változás következett be, a 105 éves múltra visszatekintő Haladás labdarúgóklub gyakorlatilag megszűnt. A klubot működtető kft.-nél mindenki lemondott, így vezető nélkül maradt a vállalat, és már igazolt labdarúgója sincs a csapatnak. A hét évvel ezelőtti stadionavatást követően a "megváltozott körülmények" miatt a Haladás 2024-ben eltűnt a magyar labdarúgás térképéről.

A Szombathelyi Haladás története a stadionavatástól kezdve a megszűnésig rövid idő alatt zajlott le. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár 2017 novemberében még a sportfejlesztésekről beszélt, azonban a Haladás mostanra eltűnt a labdarúgás világából. A klub korábban még az Európa-ligában is szerepelt, és az NB II-t is vezette, de a helyzet drasztikusan megváltozott.

A szombathelyi focira rálátó források szerint több ok is hozzájárult a klub nehézségeihez, többek között politikai viták, nem megfelelő klubmenedzsment, egy fenntarthatatlan stadion, valamint a klub tulajdonosának, Homlok Zsoltnak a válása is szerepet játszott a helyzet kialakulásában.

A keddi tulajdonosi taggyűlésen mindenki lemondott, így a Szombathelyi Haladás Kft. vezető nélkül maradt. Szántó Erzsébet ügyvezető igazgató távozása után nem választottak új ügyvezetőt, a többségi tulajdonos képviselője, Homlok Tibor, az önkormányzat delegáltja, Unger Richard, valamint az Illés Akadémia delegáltja is lemondott. A Haladás Kft. már nem rendelkezik igazolt labdarúgókkal, és visszavonta az NB III-as nevezést is.

A Haladás az NB II előző idényében még éppen elkerülte a kiesést, de a Magyar Labdarúgó-szövetség nem adta meg a másodosztályú licencet, így harmadosztályúért folyamodtak, de ezt is visszavonták.

Nemény András, Szombathely polgármestere az Indexnek nyilatkozva elmondta, hogy terveik szerint létrehoznak egy labdarúgó-kft.-t a vármegye I. osztályban szereplő csapat működtetésére, céljuk a csapat visszajuttatása előbb az NB III-ba, majd az NB II-be. Az önkormányzat az NB II-es szintű versenyeztetést vállalni tudja, a csapat a Rohonci úti stadionban játszaná a mérkőzéseit, amelynek üzemeltetését az állam biztosítja.

A Haladás Sportkomplexum fenntarthatósága is kérdéses volt, a 15 milliárd forint feletti költséggel megépült stadion üzemeltetését a város és az állam is támogatta. Dénes Ferenc sportközgazdász szerint a stadion csak akkor lehetett volna fenntartható, ha minden hazai meccsen van 8000 néző, 5000 forintos jegyárak mellett.

A szombathelyi sportéletben a kosárlabda vált a fókuszponttá, a Falco férfi kosárcsapat többszörös magyar bajnok és kupagyőztes lett az elmúlt években.

Homlok Zsolt, a Haladás többségi tulajdonosa, aki 2022 óta tölti be ezt a pozíciót, hangsúlyozta, hogy üzleti döntésként érkezett a klubhoz, és nem Mészáros Lőrinc vejeként. A klub működése éves szinten nagyjából 1 milliárd forintos költségvetéssel zajlott, de a helyzet nem vált fenntarthatóvá.

A Haladás korábbi tulajdonosa és ügyvezetője, Séllei Árpád szerint a klubnál 2022 elején történtek változások, amikor is Homlok Zsolt lett a többségi tulajdonos. Séllei szerint a klub megszűnéséért teljes közöny volt a felelős, és bármi is lesz a jövőben, az már egy másik Haladás lesz.

A szurkolók is eltűntek a stadionból, az új sportkomplexum megnyitásakor még az NB I-ben a negyedik leglátogatottabbak voltak a Haladás hazai meccsei, azonban a látogatószámok drasztikusan csökkentek.

Dénes Ferenc szerint a labdarúgásban is mindenki a profitra hajt, és a futballon elszenvedett veszteségek a kapcsolatrendszereken keresztül megtérülhetnek.