Sokadik osztályból a csúcsra – ki ez az Ollie Watkins, aki az Eb-döntőbe lőtte Angliát?

A szerdai angol–holland foci-Eb-elődöntő 81. percében lépett pályára Ollie Watkins a legendás Harry Kane cseréjeként, és a 91. percben döntő gólt szerzett, ezzel történelmet írva az angol válogatott számára.

Az angolok összes meccsét a kispadról nézte végig, kivéve a dánok ellenit, amikor 20 percet kapott a szövetségi kapitánytól. A hollandok elleni meccs a beállásakor 1-1-re állt, és már mindenki a hosszabbításra készült, amikor Watkins a hosszú sarkot kilőtte.

De ki ez az Ollie Watkins, akinek összesen tíz labdaérintése volt eddig az Eb-n? Watkins karrierje emlékeztet Jamie Vardyéra, aki 23 évesen még az angol hetedik osztályában játszott, Watkins pedig 22 éves koráig az angol negyedik ligás Exeter Cityben, és 18 évesen a hatodik vonalban szereplő Weston-Super-Mare-nak adták kölcsön.

Paul Tisdale, Watkins egykori edzője az Exeternél, tökéletes hozzáállású, jó tulajdonságokkal teli játékosnak írta le, aki a kölcsönadás után talált magára: 18 meccsen kezdett és 10 gólt lőtt. Az Exeterben még két évig maradt, majd az akkor a Championshipben szereplő Brentfordhoz szerződött, ahol minden idők legdrágább másodosztályú játékosává vált, és itt vált igazi középcsatárrá.

Watkins gyerekkorában Arsenal-drukker volt, példaképe Thierry Henry. Jelenleg az Aston Villában játszik, ahol a legutóbbi bajnokságban 19 gólt szerzett, és 2020 óta szerepel a Premier League-ben. Dean Smith, egy másik korábbi edzője szerint Watkins sokat ostorozza magát az elszalasztott lehetőségek miatt, ami korábban megbénította, de most ösztönözni látszik.

Watkins a hollandok elleni meccs után elmondta, hogy a kölcsönadás hónapjairól is kérdeztek, és akkoriban álmodni sem mert volna ilyesmiről, csak arra koncentrált, hogy visszakerüljön Exeterbe, és újra az első csapatban játszhasson. A válogatottban eddig nem volt biztos helye, első meccsét 2021-ben játszotta, a 2022-es vb keretébe nem fért be, de 2023 őszén tért vissza, és a legtöbb felkészülési meccsen játszott.

Gareth Southgate szövetségi kapitányként eddigi legnagyobb sikerének tartja, hogy a mostani Európa-bajnokságon döntőbe jutott az angol labdarúgó-válogatott. „Ennek kell a legjobbnak lennie! Ez egy hatalmas mérföldkő!” – jelentette ki a szakvezető. Southgate 1–1-es állásnál a 80. percben lecserélte két nagy sztárját, Phil Fodent és Harry Kane-t, a helyükre pedig Cole Palmert és Ollie Watkinst küldte, a rendes játékidő hosszabbításában aztán előbbi gólpasszt adott utóbbinak.

Az angol szakvezető szerint csapata megérdemelte a továbbjutást, mert emlékeztetett arra, hogy Foden lövését az első félidőben a gólvonalról tisztázták a hollandok, valamint a másodikban mindössze néhány centiméteren múlt, hogy érvénytelenítették a góljukat les miatt. Southgate kijelentette, a döntőben is nyerni akarnak, de az biztosan nehézséget okoz, hogy egy nappal kevesebb pihenőjük van, mint a rivális spanyoloknak.

Ronald Koeman, a holland válogatott szövetségi kapitánya kifejezetten csalódott volt a végeredményt illetően, de büszkék lehetnek magukra, mert szép dolgokat értek el az elmúlt hetekben. Koeman kritizálta a videobírót, amiért büntetőt ítélt a Kane elleni szabálytalanságért, melyből a sértett hamar egyenlíteni tudott, és úgy vélte, nehéz rendesen futballozni, mert a VAR folyton megtöri a játékot. Érdekesség, hogy egykori angol válogatott labdarúgók is kritizálták az ítéletet, Gary Neville botrányosnak nevezte a döntést, Jamie Carragher pedig csak annyit írt a közösségi oldalán, hogy „ez soha nem büntető”.

Labdarúgó-Európa-bajnokság 2024, elődöntő:

  • Hollandia–Anglia 1–2 (1–1)

BVB Stadion Dortmund, 60 926 néző. Vezette: Felix Zwayer

Hollandia: Verbruggen – Dumfries (Zirkzee, 94.), De Vrij, Van Dijk, Aké – Schouten, Simons (Brobbey, 94.), Reijnders – Malen (Weghorst a szünetben), Depay (Veerman, 35.), Gakpo. Szövetségi kapitány: Ronald Koeman

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guehi, Trippier (Shaw a szünetben) – Mainoo (Gallagher, 93.), Rice – Saka (Konsa, 93.), Bellingham, Foden (Palmer, 81.) – Kane (Watkins, 81.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Gólszerző: Simons (7.) ill. Kane (18. – 11-esből), Watkins (91.)

A döntőben

Június 14., vasárnap, 21.00: Spanyolország–Anglia (Berlin)

(Borítókép: Alex Grimm/Getty Images)

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!