Lavinával találkoztak Klein Dávidék, a biztosítókötelek mentették meg az életüket

Lavina vetett véget Klein Dávid és Nagy Márton pakisztáni Istor-o-Nal csúcsra tett expedíciójának, de a biztosítóköteleknek köszönhetően sérülés nélkül megúszták a hócsuszamlást.

Klein Dávid korábban, tavaly is megkísérelte már a 7403 méter magas Istor-o-Nal csúcsának megmászását Kerekes Bencével, a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott tagjaként. Az idei, Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024 keretében tett kísérlet során azonban több hó és kedvezőtlen időjárási körülmények nehezítették meg a hegymászók dolgát, annak ellenére, hogy egy héttel később érkeztek, mint az előző évben.

A csapat három akklimatizációs és útépítő kört hajtott végre, ami több, mint amennyit eredetileg terveztek. A technikai nehézségek mellett a sok és bizonytalan szerkezetű hó is akadályozta őket. A már lerakódott hó miatt nehezen tudtak haladni, a lejtők lavinaveszélyessé váltak, és a havazások betemették a már kialakított nyomsávot és biztosítóeszközeiket.

Július 2-án, egy csúcsmászásra alkalmas időjárási „ablak” kínálkozása ellenére, a hegymászók úgy döntöttek, hogy megkísérlik az útjukat. Aznap el is érték az egyes tábort. A következő nap, a kettes tábor alatt, egy lavina majdnem elsodorta őket, de szerencsére a korábban rögzített biztosítókötelek megmentették az életüket.

A baleset után Klein Dávid és Nagy Márton megkezdték a levonulást a hegyről, és épségben visszaértek az alaptáborba. Felszámolták táborukat, és július 6-án elindultak Ságrom falu felé, ahonnan másnap terepjáróval utaztak tovább Csitrálba. A következő napokban egy filmes projektben vesznek részt, így hazatérésük csak július 18-án várható.