Az FIA bejelentése a 2025-ös F1-es sprintfutamokról

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) csütörtöki bejelentése szerint hat sprintfutamot rendeznek a 2025-ös Forma-1-es világbajnoki sorozatban.

A sprintfutamok helyszínei Sanghaj, Miami, Spa, Austin, Sao Paulo és Doha lesznek, ahol a versenyzők 100 kilométeres viadalokon mérik össze tudásukat a hagyományos vasárnapi futamok előtt. A belgiumi Spa-Francorchamps, amely az Osztrák Nagydíj helyét vette át, 2023 után ismét sprintversenyt rendezhet, míg Brazíliában 2021 óta sorozatban ötödször kerül sor rövidített viadalra.

Stefano Domenicali, a sorozat ügyvezetője szerint a sprintfutamok sikeresek, több izgalmat és akciót hoznak a szurkolóknak, ami pozitívan hat a helyszíni nézőszámokra. Domenicali hangsúlyozta, hogy a Formula–1 jövőre ünnepli 75. évfordulóját, és bár fontosak a hagyományok, a szervezetnek előre kell néznie, fejlődnie és fejlesztenie kell, hogy kiszolgálja az egyre népesebb és sokszínűbb szurkolótábor igényeit.

A sprintfutamokat, amelyeket 2021-ben vezettek be, az első két évben három-három viadallal, tavaly és idén pedig már hat-hat ilyen hétvégével rendeztek. A versenyek kvalifikációját péntekenként tartják, és az első nyolc helyezett kap pontokat, sorrendben 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 és 1 pontot.