Semmilyen szakmai koncepció sincs – ezért nem indul a magyar élsportoló az olimpián

A sakkozó Gara Anita, aki női nemzetközi nagymester és férfi nemzetközi mester, valamint nyolcszoros olimpikon és hatszoros magyar bajnok, közösségi felületén osztotta meg, hogy miért nem vesz részt a hazai rendezésű olimpián.

Gara Anita novemberben nyílt levelet írt, amelyben segítséget kért a magyar sakkszövetségtől a meglévő problémák megoldására az olimpia előtt. A sportoló most egy szomorú bejegyzésben részletezi az elmúlt hónapok eseményeit, kiemelve, hogy a szövetség működését amatőr szemlélet, érdektelenség és időhúzás jellemzi, és hogy semmilyen szakmai koncepció nem fedezhető fel. Gara Anita hosszú posztjában leírja, miért nem indul végül a tornán, de lelkes szurkolóként szorít honfitársainak a sikeres szerepléshez.

„Miért nem játszom az olimpián?" – kezdi a bejegyzését Gara Anita, aki szerint a tavaly novemberi Facebook-posztja nagy visszhangot keltett, és sokan egyetértettek vele. A sportoló úgy érezte, tartozik a nyilvánosságnak azzal, hogy elmondja, mi vezetett odáig, hogy nem szerepel a csapatban. Bízott abban, hogy a segélykiáltásos levele eljut a legfelsőbb szintig, és az élsakk segítségére sietnek az olimpia előtt. A férficsapatban szenzációs sportpolitikai fordulat történt, Rapport Richárd és Lékó Péter visszatértek a válogatottba, ami Gara szerint részben a levele hatására történhetett, de ezt ő csak hiú ábrándnak tartja.

2023 májusában új elnöksége lett a Sakkszövetségnek, és a sakktársadalom reménykedett, hogy az új vezetőség végre profi szemlélettel és megfelelő anyagi támogatással biztosítja a sportág fennmaradását és fejlődését. Gara Anita augusztus közepén ült le először beszélgetni az új elnökkel, dr. Polyánszky Zoltánnal, és nyitott volt a válogatottba való visszatérésre, de hangsúlyozta, hogy a felkészüléshez idő és megfelelő támogatás szükséges.

A sportoló elmondta, hogy a sakkozók napi nyolc vagy több órában is tudnak edzeni, így tevékenységük nem sokban különbözik egy alkotó jellegű, értelmiségi munkától. Gara Anita szerint a szövetségnek kellene előteremtenie a profi, erős válogatott csapatok számára szükséges támogatást, de sajnos a döntéshozók nem értik a sakkozók alapvető problémáit.

A sportoló később elfogadta a szövetség ajánlatát, de két héttel később az elnök közölte vele, hogy kicsúsztak egy határidőből, és az ajánlat már nem él. Gara Anita szerint a női válogatott online edzéseket kap, míg a férfiválogatott edzőtábort tartott Velencén. A sportoló csalódottan állapította meg, hogy az aktuális folyamatokban semmilyen pozitív változás nem történt, és végül úgy döntött, hogy nem vállalja a válogatottban való szereplést.

Gara Anita ötoldalas levélben írta le az elnöknek a szakmai véleményét az élsakk és a Szövetség kapcsolatáról, valamint az elvesztegetett időről és az elszalasztott olimpiai lehetőségekről. Bízik abban, hogy a döntéshozók megváltoztatják hozzáállásukat, és csak komoly szakmai munkával, megfelelő anyagi forrással, hosszú távú tervekkel lehet újraépíteni a magyar (él)sakkozást.