Debreceni repülőtér ideiglenes bezárása

A Debreceni Repülőtér üzemeltetője bejelentette, hogy a futópálya ellenőrzése során észlelt hiba miatt a repülőtér ideiglenesen zárva tart. A csütörtök este 18 órakor végzett ellenőrzés során a tartósan fennálló magas hőmérséklet miatt keletkezett hibát észleltek, ami a legmagasabb szintű repülésbiztonsági előírásokat szem előtt tartva indokolta az ideiglenes bezárást.

A hiba elhárítása az időjárás függvényében legalább egy hetet vesz igénybe, és a javításokat már meg is kezdték. Az üzemeltető tájékoztatta a menetrendszerinti és charter járatokat üzemeltető légitársaságokat a zárásról, hogy azok időben átütemezhessék a járataikat és informálhassák az utasokat. Az utasokat arra kérik, hogy a járataikkal kapcsolatos információkat a légitársaságoktól és utazási irodáktól szerezzék be.

A Dehir.hu portál beszámolója szerint az Eindhovenből érkező járatot Budapestre irányították át, és hasonlóan járt az Isztambulból érkező járat is. Az utasok türelmét és megértését kérik a kellemetlenségek miatt.

A repülőtér gazdasági helyzete is nehézségekkel küzd. A Wizz Air nemrég bejelentette, hogy bezárja debreceni bázisát, és az ott állomásozó gépet Ferihegyre költözteti át. A légitársaság körülbelül negyven munkavállalóját érinti ez a döntés, de a bázis bezárása ellenére a debreceni járatok még az őszi menetrendváltástól is közlekedni fognak, csak nem ottani lesz a bázis. A Debrecen International Airport Zrt. 2022-ben több mint 1,5 milliárd forint veszteséget szenvedett el, annak ellenére, hogy az árbevétele megháromszorozódott. A társaság saját tőkéje mínusz 1,7 milliárd forint volt, ami a törvényi előírásokkal is ellentétben áll, így a tulajdonosoknak – főként az adófizetők pénzéből, mivel a többségi tulajdonos az állam – pótolniuk kellett a veszteségeket.

A város közgyűlése 2022 januárjában döntött arról, hogy a repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft. ötvenegy százalékos tulajdonrészét az önkormányzat térítésmentesen átadja az államnak. Az, hogy a cég többségi állami tulajdon, már az előző napi Magyar Közlönyben is tényként jelent meg, ami egy közgyűlésben ülő ellenzéki politikusnak is feltűnt. A Wizz Air tervei szerint október 27-én telepítik át a repülőt Debrecenből a fővárosba. A futópálya állapota miatt történt ideiglenes bezárás és a bázisáthelyezés között nincs összefüggés, a mostani bezárás nem az őszre tervezett bázisáthelyezés első lépése.