Budapest jelentős uniös támogatást nyert

Karácsony Gergely bejelentette, hogy Budapest csaknem 1,4 millió euró támogatást nyert az Európai Uniótól, amelyet egy új, napenergia hasznosítását segítő nemzetközi kezdeményezésre fordítanak.

A főpolgármester szerint a projekt célja, hogy elősegítse az energetikailag önellátó közösségek, az úgynevezett energiatermelő-fogyasztók kialakulását. A kezdeményezés keretében Budapest, Udine és Maribor városa, valamint a német Öko-Institut és a Bécsi Műszaki Egyetem együttműködésével kutatják az ilyen típusú önellátás előtt álló akadályokat, és dolgoznak ki megoldásokat a hatékony kollektív energiafelhasználásra.

Karácsony Gergely kiemelte, hogy a közösségi energiamegosztás révén több fogyasztó képes lesz összefogni, és megosztani egymással a megtermelt villamos energiát. Ezáltal a szociálisan hátrányos helyzetben lévő háztartások is bekapcsolódhatnak a rendszerbe.

A főpolgármester hozzátette, hogy a projekt a korábbi „Nappal hajtva” program tapasztalataira épít, és új lehetőségeket teremthet a fenntartható energiafelhasználás számára Közép-Kelet Európában.