Biniam Girmay történelmi győzelme a Tour de France-on

Biniam Girmay, az eritreai kerékpáros, aki első fekete-afrikai versenyzőként nyert szakaszt a Tour de France-on, a 12. etapot is megnyerte csütörtökön.

A Tour de France 12. szakaszán, Aurillac és Villeneuve-sur-Lot közötti 203,6 kilométeres távon a mezőnyhajrában az Intermarché-Wanty csapat eritreai kerékpárosa, Biniam Girmay diadalmaskodott. Második helyen a belga Wout van Aert (Visma Lease a Bike) ért célba, míg a harmadik helyen a francia Arnaud Démare (Arkéa–B&B Hotels) végzett, azonban később szabálytalan sprint miatt Démare-t és az ötödik helyen célba érő brit Mark Cavendisht (Astana) hátrasorolták, így a német Pascal Ackermann (Israel Premier Tech) került fel a dobogó harmadik fokára.

Girmay ezzel a győzelmével már a harmadik szakaszgyőzelmét ünnepelhette az idei Tour de France-on, és ezzel ő lett az első fekete-afrikai kerékpáros, aki szakaszt nyert a világ egyik legnevesebb kerékpárversenyén. Korábban a Giro d'Italián is nyert már szakaszt, ahol az eredményhirdetés során egy pezsgősdugóval sérült meg.

A pontversenyben is jól áll, jelenleg 328 ponttal vezet, míg a második helyezett Jasper Philipsen (Alpecin – Deceuninck) 211 ponttal rendelkezik.

A 12. szakasz során egy bukás is történt, amelybe Primož Roglič (Red Bull–Bora–Hansgrohe) keveredett, és emiatt jelentős, két és fél percet meghaladó időveszteséget szenvedett. Ezáltal az összetett versenyben 4:42 perces hátrányba került a vezető Tadej Pogačarhoz (UAE Team Emirates) képest, és a negyedik helyről a hatodikra csúszott vissza.

Eredmények a 12. szakasz után: 1. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché-Wanty) 4:17:15 óra 2. Wout van Aert (belga, Visma-Lease a Bike) azonos idővel 3. Pascal Ackermann (német, Israel-Premier Tech) azonos idővel.

Az összetett élcsoportja jelenleg: 1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) 49:17:49 óra 2. Remco Evenepoel (belga, Soudal – Quick-Step) 1:06 perc hátrány 3. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) 1:14 perc hátrány.