Benedek Mór és a világbajnok U18-as magyar vízilabda-válogatott

Benedek Mór, a legendás vízilabdázó, Benedek Tibor fia, kiemelkedő teljesítményt nyújtott az U18-as vízilabda-világbajnokságon, de a sikerhez az egész csapat hozzájárult.

Amióta a sajtó rávetette magát a Buenos Airesben világbajnoki aranyérmet szerző Benedek Mórra, Epres Panni, az elhunyt Benedek Tibor özvegye és családfője, nem élvezheti a nyugalmat. A magyar férfivízilabda-válogatott, Korényi Balázs irányításával, szerda hajnalban győzte le Szerbiát a döntőben 12–10-re.

A döntő legértékesebb játékosa (MVP) Simon Balázs lett a BVSC-ből, aki négy gólt lőtt a fináléban, összesen ötöt a tornán. A világbajnokság legjobb kapusa Szitás Dávid (OSC), a legtöbb gólt a török Efe Naipoglu szerezte, a legjobb edzőnek Korényi Balázst választották, és két magyar is bekerült az All-star-csapatba: Balogh Botond és Szitás Dávid.

A magyar válogatott tagjai között szerepeltek az FTC, a BVSC, a KSI, az Eger, a Szolnok, az OSC és a Pécs játékosai is. Benedek Mór a KSI-ben nevelkedett, és bár édesapja az UVSE szakmai igazgatója lett, ő a Központi Sportiskolánál maradt. Epres Panni óvja fiát a média túlzott figyelmétől, és kérte Mór edzőit is, hogy ne nyilatkozzanak róla.

Benedek Mór 13 gólt szerzett a világbajnokságon, kiemelkedő teljesítményt nyújtva az Egyesült Államok elleni meccsen öt góllal, de a csapat többi tagja is fontos szerepet játszott a sikerben. Kemény Dénes, a háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány szerint Mór óriási tehetség, és minden adottsága megvan ahhoz, hogy az édesapja nyomdokaiba lépjen. A KSI-ból kiesve a BVSC felé kacsingat, ahol Varga Dániel lehet az edzője.

A magyarok mérkőzései és a góldobói az U18-as fiú vízilabda-világbajnokságon:

Csoportmeccsek:

  • Szerbia–Magyarország 13–12 (G.: Haverkampf 4, Tóth A. 3, Balogh B., Benedek M. 2–2, Bella Cs.)
  • Magyarország–Egyesült Államok 19–13 (G.: Benedek M. 5, Zeman 4, Cseh M. 3, Balogh B., Tóth A. 2–2, Simon B., Tátrai T., Paján)
  • Magyarország–Montenegró 10–9 (G.: Balogh B. 4, Tóth A. 2, Zeman, Benedek M., Nagy Z., Cseh M.)

Negyeddöntő:

  • Magyarország–Görögország 13–12 (G.: Tóth András 4, Balogh Botond., Nagy Zoltán 3–3, Benedek Mór, Haverkampf Bence, Paján)

Elődöntő:

  • Magyarország–Olaszország 18–15 (G.: Balogh B. 4, Tóth A., Benedek M., Tátrai, Nagy Z., Haverkampf, Cseh M. 2–2, Zeman, Paján)

Döntő:

  • Magyarország–Szerbia 12–10 (G.: Simon B. 4, Balogh B., Tóth A., Benedek M. 2–2, Haverkampf, Lugosi)