Nem indulhat a párizsi olimpián a törökök egyik legnagyobb klasszisa

A kötöttfogású birkózók 130 kilogrammos kategóriájának klasszisa, a török Riza Kayaalp doppingvétség gyanúja miatt nem vehet részt a párizsi olimpián.

A 34 éves versenyző pályafutása során összesen 67 érmet gyűjtött, köztük 12 arany- és két ezüstérmet a kontinensviadalokon, öt arany, három ezüst és két bronz a világbajnokságokon, valamint egy riói ezüst- és két olimpiai bronzérmet is a magáénak tudhat. Kayaalp neve azonban nem szerepel a nemzetközi szövetség (UWW) honlapján közzétett párizsi nevezési listán, helyette az U23-as korosztályból Muhammet Hamza Bakir készülhet a francia fővárosba utazásra.

A török sajtóban megjelent hírek szerint Kayaalp tiltott szert használt, amit a sportorvos felügyelete alatt kapott gyógyszeres kezelés során találtak meg a szervezetében. Kayaalp a Türkiye Today-nek nyilatkozva elmondta, hogy 24 éves sikeres és tiszta sportpályafutása ellenére egy szerencsétlen helyzetbe került. Az Aski Sports klubja, ahol az ötszörös világbajnok birkózik, kiállt a sportoló mellett, hangsúlyozva, hogy soha nem engednek a hamis és alaptalan állításoknak, különösen nem a közösségi médiában. A klub információi szerint Kayaalp fejfájással és fülcsengéssel fordult orvoshoz, és az orvosi javaslatokról írásos feljegyzések is készültek.

Kayaalp mellett több neves birkózó is hiányozni fog a nyári olimpiáról. Három orosz szabadfogású címvédő, Abdulrasid Szadulajev, Zaurbek Szidakov és Zavur Ugujev sem léphet szőnyegre, mivel nem kaptak indulási engedélyt. Továbbá, nyolc orosz birkózó visszalépett a szerepléstől, és az UWW honlapja szerint csak a tavalyi belgrádi világbajnokságon harmadik helyezett 65 kilós szabadfogású, Samil Mamedov vállalta az olimpiai részvételt. Ezáltal újraosztásra kerültek az indulási jogok, és a tokiói győztesek közül senkinek sem lesz lehetősége megvédenie címét.