Legendák találkozása: Messi és a történelmet író Yamal közös fotója

Lionel Messi és Lamine Yamal közös fotója, amelyen a futball-ikon egy kisbabát tart a karjaiban, nagy sikert arat az interneten, miután kiderült, hogy a kisbaba nem más, mint a történelmet író Yamal.

Lionel Messi, aki már 20 éves korában világhírű volt, 2007-ben vett részt egy jótékonysági naptár fotózásán a Camp Nou öltözőjében, ahol egy kisbabát, Lamine Yamalt tartott a karjaiban. Ez a kisbaba, Yamal, a Franciaország elleni Európai-bajnoki meccsen vált történelmi alakká, amikor 16 évesen és 362 naposan a torna történetének legfiatalabb gólszerzője lett, és góljával győzelmet aratott Spanyolország számára a franciák ellen.

A fotó, amelyen Messi és Yamal látható, akkor került ismét előtérbe, amikor a fiatal játékos édesapja megosztotta azt az Instagramon. A képet Joan Monfort, az Associated Press szabadúszó fotósa készítette.

A fotózás hátterében egy Unicef által szervezett tombola állt, amelyet Mataró városában rendeztek, ahol Yamal családja élt. A tombola fődíja egy fotózás volt a Camp Nou stadionban egy Barcelona-játékossal, amit Yamal családja nyert meg.

Monfort elmondása szerint a fotózás nem volt egyszerű feladat, mivel Messi akkoriban visszahúzódó és félénk volt, és nem tudta, hogyan kellene megfognia a kisbabát.

Yamal, akárcsak Messi, a Barcelona színeiben játszott, ahol a klub történetének legfiatalabb kezdőjévé és gólszerzőjévé, valamint a spanyol bajnokság legfiatalabb góllövőjévé vált. A Barcelonától 30 km-re észak-keletre található Mataró egyik lepusztult negyedéből, a Rocafonda 304-ből emelkedett ki, és gyökereit nem felejtve gólörömeinél most is megformálja ujjaival a 304-et. Ez a gesztus különösen jelentőségteljes volt, mivel a Rocafonda negyedet korábban a Vox politikusai "multikulti szarfészeknek" nevezték.

A fotós, Monfort csak akkor ismerte fel, hogy a 16 évvel ezelőtt általa lefotózott baba valójában Lamine Yamal, amikor a kép elkezdett terjedni az interneten. Yamalnak eddig álomszerű volt az Eb-je, a gólja mellett három gólpasszt is adott, és a legtöbb veszélyes helyzetet is ő teremtette.

Yamal már a Barcelona felnőtt csapatában is 53 meccsen játszott, és a spanyol válogatottal is túl van már 13 győztes mérkőzésen. A La Masián nevelkedett, és nagyon gyorsan ugrott át lépcsőfokokat, és került be az első csapatba. 7 évesen kezdett az akadémián futballozni, és már akkor nagy tehetségnek tűnt. Tizenöt évesen már az U19-esek között játszott, és edzője, Óscar López szerint ez volt az igazán nehéz időszak, helyt kellett állnia fizikailag és mentálisan is érettebb játékosok között.

Xavi Hernandez, a Barcelona felnőtt csapatának edzője is nyugodt, kimért és alázatos személyiségként írta le a fiatal játékost. „Még amikor fiatalabb volt, 14 vagy 15 éves, és az U16-osoknál játszott, akkor is introvertáltnak tűnt, amikor beszéltél vele. De extrovertált volt, amikor a pályára kellett mennie, és amikor az érzelmeivel és a tehetségével kellett bánnia” – mondta Xavi.

A spanyol szövetségi kapitány, De la Fuente szerint Yamalt Isten érintette meg varázspálcájával, Xavi pedig úgy gondolja, hogy egy korszakalkotó tehetséget látunk már most is a pályán. „Lamine olyan veleszületett tehetséggel rendelkezik, amit nem lehet formálni. Olyan dolgokra képes, amelyek nem logikusak, de a tehetsége miatt neki mégis működnek” – mondta López. Yamal több rekordot is megdöntött már, 15 évesen és 290 naposan már a Barcelona felnőtt csapatában játszhatott, 16 évesen és 57 naposan ő lett a spanyol válogatott legfiatalabb játékosa és gólszerzője is, most pedig az Eb-k történetének legfiatalabb játékosa és gólszerzője címet is megszerezte.

Messi neve még sokszor elő fog kerülni Yamal karrierje során, de a két játékos közös élete előbb indult, mint sokan azt gondolnák. Yamal még csak hat hónapos volt, amikor a Barcelona egyik naptárfotózásán vehetett részt. Ott az igen csak félénk Messivel készítettek közös képeket, az akkor húszéves játékos a karjaiban is tartotta a bébi Yamalt. Yamal családja, különösen az apja, Mounir Nasroui, aktív álláspontot képvisel a társadalmi kérdésekben, és tavaly májusban 600 euróra bírságolták egy Vox-sátor megdobálásáért, amiért a pártot fasisztának és rasszistának nevezte. Yamal gólöröme így nem csak sportteljesítményként, hanem egy politikai üzenetként is értelmezhető, amely a sokszínűség és a közösségi összetartozás melletti kiállást jelképezi.