Kylian Mbappé: Az Európa-bajnokság kudarc volt számomra

Őszintén, egyben csalódottan nyilatkozott a franciák világbajnok támadója, Kylian Mbappé a kedd esti, Spanyolország ellen elbukott Európa-bajnoki elődöntő után.

A francia válogatott Randal Kolo Muani góljával megszerezte a vezetést a spanyol csapat ellen, de Lamine Yamal és Dani Olmo góljaival a spanyolok fordítottak és jutottak a kontinenstorna döntőjébe. Mbappé, aki a korábbi mérkőzésekhez képest jobban teljesített, ezúttal sem tudott gólt szerezni.

"Az volt az ambíciónk, hogy Európa-bajnokok legyünk. Nem lettünk azok, szóval ez egy kudarc. De ilyen a futball, tovább kell lépnünk. Ez egy hosszú év volt, most elmegyek nyaralni, pihenek egy kicsit. Ez nagyon jót fog tenni. Majd megpróbálok még erősebben visszatérni" – fogalmazott Mbappé a mérkőzés után. A támadót orrsérülése is hátráltatta a tornán, de a spanyolok elleni elődöntőben már maszk nélkül lépett pályára, saját felelősségére.

A nyaralás után Mbappé, aki immár a Real Madrid játékosa, Madridba költözik, ahol a Santiago Bernabéu Stadionban grandiózus esemény keretein belül fogják bemutatni. Eközben a spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Luis de la Fuente érthetően boldogan nyilatkozott a győzelem után, külön kiemelve Lamine Yamal teljesítményét, aki a mérkőzés legjobbjának választott csodatini volt. De la Fuente óvatos optimizmussal beszélt a fiatal támadóról, aki olyan dolgokat tesz, amelyek arra utalnak, hogy a sportág egyik nagy alakja lehet, de hangsúlyozta, hogy még mindig nincs 17 éves sem, ezért óvatosnak kell maradni vele kapcsolatban.

Segítenünk kell neki azzal, hogy két lábbal a földön tartjuk, és a legjobb módon fejlesztjük. Ez a nyugalomról és a higgadtságról szól. Az ókori Rómában, amikor Julius Caesarról beszéltek, azt mondták: Ne feledjük, ő is csak ember – mondta de la Fuente, hozzátéve, hogy a győzelem ellenére tudja, játékosai még ennél is sokkal többet tudnak nyújtani, és biztos benne, hogy így is lesz a döntőben.

Yamal szerint a csapat nagyon jól reagált arra, hogy korán hátrányba kerültek, és próbál nem túl sokat gondolkodni, csak élvezni a játékot és segíteni a csapatot. A spanyol támadó, aki egy nappal a finálé előtt tölti be 17. életévét, születésnapjára Európa-bajnoki aranyérmet szeretne. A spanyol csillag, Lamine Yamal, aki a francia csapat elleni elődöntőben szerzett góljával az Európa-bajnokságok történetének legfiatalabb gólszerzőjévé vált, számos rekordot döntött meg a tornán. Többek között ő lett az Eb-k legfiatalabb játékosa és gólpasszt jegyző játékosa, valamint a legfiatalabb, aki pályára lépett az El Clásicón és gólt szerzett egy spanyol élvonalbeli bajnokin. Yamal ezt a listát tovább írhatja az Anglia vagy Hollandia elleni Európa-bajnoki fináléban, amelyet Berlinben rendeznek meg.