Új rekord a Balatonon: Deák Tamás kiteszörfös diadala

Deák Tamás, a többszörös magyar bajnok kiteszörfös, új rekordot állított fel a Keszthely-Balatonkenese távon, amelyet július 6-án 1 óra 21 perc alatt teljesített hydrofoil deszkával, ezzel 15 perccel megdöntve a korábbi csúcsot.

A Balatonon hagyományosan megrendezett gyorsasági versenyen Deák Tamás 57,4 km/h sebességgel szelte át a tavat, ami az abszolút időcsúcsot jelenti a verseny történetében. A verseny, amelyet eredetileg 1921-ben vitorlázók számára rendeztek meg, mára kibővült, és többféle vízisport-eszközzel is megmérettethetik magukat a résztvevők. Deák Tamás most először vágott neki ennek a távnak, és rögtön rekordot is állított fel.

A sportoló korábban a 2024-es olimpiai kvalifikációra készült a formula kite szakágban, de a Kameleo szoftvercég vezetése mellett a kiteszörf már inkább szenvedélyévé vált. Deák Tamás a kite foil, azaz hydrofoil technológiát méltatta, amely lehetővé teszi számára, hogy egy egyszemélyes járművel gyorsabban haladjon, mint a nagy katamaránok. A verseny szabályai szerint a résztvevőknek a keszthelyi és balatonkenesei vasútállomásokon pecséttel kell igazolniuk az indulás és az érkezés időpontját.

A Balaton jövője: Algák és rovarok a fagylaltban?

A Balaton környékén nem csak a sportélet pezseg, hanem a gasztronómiai innovációk is helyet kapnak. Éskovács Péter, a Balatoni Turizmus Szövetség tanácsadója szerint a globális felmelegedés hatására drasztikusan megemelkedhetnek bizonyos gyümölcsök árai, ami a fagylaltgyártást is befolyásolhatja. A jövőben így rovarokból és algákból készült ínyencségek kerülhetnek előtérbe. A Nyitott Balaton akció keretében elhelyezett qr-kódok a balatoni játszótérre, strandra és fagylaltozók közelébe vezetnek, amelyek a globális felmelegedés hatásaira hívják fel a figyelmet.

A Wageningen Egyetem és Kutatóközpont például rovarfehérjéből készült ételek kutatásával foglalkozik, és a tudósok szerint a rovarfehérje fenntartható alternatívája lehet az állati eredetű fehérjéknek. Az algák tápanyagokban gazdagok és élénk színeket adnak a fagylaltnak, így 2029-re algafagylalt is megjelenhet a piacon.

A magyar gyümölcsök helyzete

A globális felmelegedés hatásai már Magyarországon is érzékelhetők. Az eper és málnatermelés drasztikus csökkenése mellett a gyümölcsfákra nehezedő időjárási stressz befolyásolhatja a növények cukortartalmát, savasságát és általános ízét. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint az éghajlati hatások a vidéki és tengerparti megélhetésre, a földhasználatra, a szociálisan sérülékeny lakosság egészségére és a gazdaságra is kiterjedhetnek.

Idén azért még van jó fagyi

Annak ellenére, hogy a jövőben változások várhatók, a balatoni fagylaltok piaca továbbra is virágzik. Az idén májusban megrendezett Balaton Fagyija 2024 választás győztese a balatongyöröki Promenád Kávéház "Balatoni mámor" nevű fagylaltja lett, amely diófagylalt vörösboros fügeöntettel és karamellizált dióval nyűgözte le a zsűrit. A helyi alapanyagok és a kreatív ötletek bizonyítják, hogy a balatoni fagylaltozók továbbra is magas minőséget képviselnek.