Gigantikus szerződést kötött az NBA

Az NBA, az amerikai profi kosárlabdaliga, 76 milliárd dolláros megállapodást írt alá, amelynek keretében az NBC és az Amazon Prime Video csatlakozik a tévés közvetítő partnerek sorához, míg az ABC/ESPN továbbra is az NBA döntőinek otthona marad.

Az új szerződés 11 szezonra szól, és több mint háromszorosa a jelenlegi szerződés értékének. A magyar GDP 2024-ben várható 81 ezer milliárd forintos összértékéhez képest ez az összeg a magyar gazdaság bruttó hazai termékének közel egyharmadát teszi ki. Az NBA ezzel a lépéssel a sport iránti növekvő érdeklődést és a streaming szolgáltatások versenyét kihasználva kívánja növelni üzleti értékét. Az új partnerek bevonása ebben kulcsszerepet játszik.

A közvetítési jogok elosztása

A megállapodás értelmében az alapszakasz során a hét majdnem minden napján lesznek országos közvetítések. Az NBA 30 csapata összesen 1230 mérkőzést játszik minden szezonban. Mindhárom platformon láthatók lesznek a playoff-meccsek, az Amazon Prime Video pedig az In-Season Tournament otthona lesz. Az ESPN minden szezonban egy konferencia-döntőt és az NBA-döntőt közvetíti, míg az NBC és az Amazon felváltva mutatja majd a konferencia-döntőket.

Az ESPN és az NBA közötti megállapodás kialakítása nem volt egyszerű, az ESPN ragaszkodott ahhoz, hogy kizárólagosan közvetíthessék az NBA-döntőket. Végül az ESPN évi 2,6 milliárd dolláros ajánlatát fogadta el az NBA, ami valamivel alacsonyabb az NFL-ben látott éves díjnál. Az NBC évente 2,5 milliárd dollárt, míg az Amazon 1,8 milliárd dollárt fizet majd.

A következő lépések és a TNT Sports helyzete

Az NBC, az ESPN és az Amazon egyelőre nem reagáltak a Reuters megkeresésére, ami nem szokatlan ilyen nagyszabású üzletek esetében. A következő lépés a liga kormányzóinak jóváhagyása lesz, ami várhatóan csak formalitás. A kormányzótanács Las Vegasban ülésezik, és várhatóan még a július 26-án kezdődő olimpia előtt hivatalos bejelentést tesznek.

A TNT Sports anyavállalata, a Warner Bros. nem szeretné elveszíteni a közvetítési jogokat, és David Zaslav, a Warner Bros. elnök-vezérigazgatója nyilvánosan kijelentette, hogy megpróbálja felhasználni a jelenlegi szerződésben szereplő kitételt, hogy kapcsolatban maradhassanak a ligával. Ha a TNT Sports kiesik, akkor a következő szezon lesz az utolsó, amit négy évtizedes kapcsolat után közvetítenek.