Röplabda válság: lemondások és vádak a sportágban

A Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) május végi küldöttgyűlését heves klubvezetői szóváltás előzte meg, amely során a Gödöllő és a Vasas vezetői csaptak össze. A konfliktus hátterében a szövetség gazdálkodását élesen bíráló emailek álltak, amelyek elszámolási problémákra és visszaélésekre utaltak.

A küldöttgyűlésen, amelyen csak néhány klub hiányzott, a 2023-as év gazdálkodásáról szóló beszámolót kellett volna elfogadni, de ez nem történt meg. Három héttel később hat elnökségi tag és az elnök, Bögöly Gyula is lemondott, ami működésképtelenné tette a szervezetet. A lemondásokat sokan úgy értelmezték, mint a felelősségvállalást a vádakkal kapcsolatban, bár egy távozó tag szerint a két esemény között nincs összefüggés. A tisztújításra július 23-án kerül sor.

A röplabda Magyarországon régóta nem számít népszerű sportágnak, az olimpiai részvétel 1980 óta elérhetetlen, és a sportágban nincs olyan ismert arca, aki a nagyközönség figyelmét felkelthetné. A strandröplabda terén sem sikerült érdemi előrelépést tenni. A helyzet azonban 2017-ben változott, amikor a röplabda bekerült a látványcsapatsportok közé, és így a klubok hozzájuthattak a társaságiadó-kedvezmény (tao) által generált milliárdokhoz. Ennek ellenére a felnőtt válogatottak eredményességén nem látszottak a megnövekedett források hatásai.

2020-ban Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester lemondott az MRSZ elnöki posztjáról, helyét átmenetileg Kersch Ferenc jogász vette át, majd Bögöly Gyula követte, akitől a sportág megnyugvását várták. Az új elnök azonban a korábbi elnökséget örökölte, amelyben a klubok erős emberei foglaltak helyet, és ahol a hangnem gyakran volt konfliktusos. Az elnökség a szövetségi kapitány kinevezésére rábólintott, de gyakran akadályozta a munkáját. A lemondott elnökségi tagok között volt Ancsin Ildikó (UTE), Baran Ádám (Békéscsaba), Németh Lajos (Balatonfüred), Sarlós Márton (Vasas), Tálos Péter (MÁV Előre) és Varga Péter (M4 kommentátora). Baran Ádám szerint az elnökség hatékonyságának hiánya miatt érezték szükségesnek a távozást.

A klubokhoz elküldött levelekben Vatai Gabriellát, az MRSZ ügyvezető igazgatóját támadták, aki állítólag saját hatáskörben osztott szét jelentős taoforrásokat. Vatai szerint azonban nincs egymilliárdos hiánya a szövetségnek, és a taoforrások elosztása nem egyéni döntés, hanem sportszakmai elvek mentén történik. A lemondásokat a személyes döntésnek nevezte, és nem kívánt foglalkozni a személye elleni támadásokkal.

A gödöllői klubot kizárták a taokörből, ami jelentős versenyhátrányt okozott számukra. A közelgő elnökválasztáson Vatai Gabriella lehet a következő elnök, Bardi Gyöngyi tiszteletbeli elnökként. Más önjelöltek is vannak, és az üzleti szférából is érdeklődnek a pozíció iránt. Politikusok most nemigen jelölhetik magukat, mivel a sportért felelős államtitkárság a Honvédelmi Minisztérium alá tartozik. Bardi szerepvállalása érdekes lehet, mivel ő Menczer Tamás anyósa.

Július 23-án kiderül, hogy a sportágban lévő feszültségeket hogyan sikerül kezelni, és hogy a sportág milyen irányt vesz a jövőben. A röplabda válaszút előtt áll, és a jólét nagyobb bajt hozhat, mint a korábbi szegénység.