Száz évvel ezelőtt született magyar arany a párizsi olimpián

Épp száz évvel a 2024-es előtt rendezték az előző párizsi olimpiát, amelyen a vesztes világháború után a magyar küldöttség is benevezhetett. Az 1924-es játékokon 12 sportágban 89 magyar versenyző indult, és a küldöttség két aranyérmet szerzett, az elsőt éppen száz éve, július tizedikén.

Az első aranyérmet Halasy Gyula nyerte agyaggalamblövésben, aki holtverseny után egy újabb tízes sorozatban győzte le a finn Konrad Hubert. Halasy a versenyben mindössze kétszer hibázott, és a döntőben minden lövése pontos volt. Krúdy Gyula író az ország legnyugodtabb emberének nevezte az újdonsült olimpiai bajnokot.

A húszas években még nem volt profi sport Magyarországon, a legnépszerűbb sportágakban, mint a futball, csak 1926-ban vezették be a profizmust. A korabeli nagy egyesületek, mint a MAC, a Nemzeti SC vagy a BEAC, még nem gyakoroltak olyan befolyást a sportra, mint később.

Laky Rudolf könyve, a "Magyar Olimpikonok – 1896-1936" részletesen foglalkozik az olimpikonok sorsával, és sok új információt tárt fel. Például az első magyar ökölvívó olimpikon, Lőwig Béla későbbi sorsáról is, aki két évtizeddel később Szálasi Ferenc testőre lett, és emiatt börtönbüntetést kapott.

Az olimpikonoknak a sport mellett más hivatásuk is volt, és a katonai akadémiákon komoly sportélet folyt. Az érmesek között több katonatiszt is volt, mint például Somfay Elemér, Schenker Zoltán, Rády József és Tersztyánszky Ödön. Az érmesek szakmái között szerepeltek orvosok, mérnökök, hentesek és üzlettulajdonosok is.

Pósta Sándor, aki kardvívásban nyert aranyat, különleges életutat járt be. Az első világháborúban megsérült, de a gyógytorna hatására újra sportolni kezdett. Az olimpián a csapatversenyben az utolsó asszóban kikapott, így a csapat második lett. Pósta egy évvel később elveszítette amatőr státuszát, mert kölcsönt fogadott el egy vívóklub tulajdonosától.

Somfay Elemér, aki ezüstérmet nyert, a társai szerint igazságtalanul maradt le az aranyról. Az ötpróbában indult, és egy jegyzőkönyvi hiba miatt került hátrányba. A második világháborúban hadifogságba esett, de szerencséjére egy korábbi olimpikon amerikai tiszt felismerte és hazavitette.

Garay János két érmet szerzett, és a következő olimpián már aranyérmes csapat tagja lett. A második világháború alatt letartóztatták és Mauthausenbe vitték, ahol életét vesztette.

Bartha Károly, a bronzérmes úszó, cirkuszokban is fellépett, majd Olaszországban és Párizsban táncosként dolgozott. Később az Egyesült Államokban telepedett le, és éttermet nyitott.

Hajós Alfréd, aki korábban úszóként és labdarúgóként is sikeres volt, 1924-ben egy stadiontervvel ezüstérmet nyert a szellemi olimpián.