Spanyolország ötödszörre az Eb-döntőben

Elsőként a spanyol válogatott jutott be a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjébe, miután Münchenben 0–1-ről fordítva 2–1-re legyőzte a francia válogatottat. Luis de la Fuente csapata vagy Hollandiával, vagy Angliával találkozik a vasárnapi berlini fináléban.

A spanyolok szövetségi kapitányának, Luis de la Fuentének alaposan fel kellett forgatnia az alapcsapatát, mivel a németek ellen hosszabbításban 2–1-re megnyert drámai negyeddöntőben megsérült Pedri, míg a védelemben Dani Carvajal és a francia születésű Robin Le Normand megkapta második sárga lapját, ezért mindketten automatikus eltiltásukat töltötték kedd este.

A kezdőcsapatba így bekerült a hatszoros Bajnokok Ligája-győztes Nacho, és a Sevillával négyszeres Európa-liga-bajnok Jesús Navas, aki a világ- és Európa-bajnok aranygeneráció utolsó megmaradt tagja a mostani csapatban. A 38 éves és 222 napos Navas lett az Eb-k történetében a legidősebb mezőnyjátékos, aki elődöntőben pályára lépett.

A Pedri helyét átvevő Dani Olmo a negyeddöntőben gólt lőtt és gólpasszt adott, így ő is kezdőként kapott helyet a csapatban. A franciák támadójátéka azonban akadozott, az első öt meccsen egyetlen akciógólt sem sikerült szerezniük ezen a tornán, és a támadóharmadban is csak átlagosan négyszer találták el az ellenfél kapuját meccsenként.

A mérkőzés elején a spanyolok gyorsan kezdtek, de az ötödik percben Lamine Yamal fejes kísérlete a kapu fölé szállt. Négy perccel később a franciák Kylian Mbappé révén megszerezték a vezetést, miután Randal Kolo Muani fejjel a kapu bal oldalába bólintott. A spanyoloknak néhány perc kellett, hogy összeszedjék magukat, majd a 21. percben Lamine Yamal távoli lövése a kapufáról a hálóba pattant, ezzel 1–1 lett az állás.

A 16 éves és 338 napos Yamal ezzel minden idők legfiatalabb gólszerzője lett az Eb-k történetében. A 25. percben Dani Olmo lövése egy védőről pattant a kapuba, így a spanyolok 2–1-re fordítottak. A második félidőben a franciák nyomást gyakoroltak, de a spanyol védelem állta a sarat, és a mérkőzés végére nem változott az eredmény.

A mérkőzést Slavko Vincic szlovén játékvezető vezette az Allianz Arénában, Münchenben. A spanyol válogatottban Unai Simón állt a kapuban, míg a francia csapat kapusposztját Mike Maignan töltötte be. A gólszerzők Lamine Yamal és Dani Olmo voltak a spanyol, illetve Randal Kolo Muani a francia oldalon.

Az Index Európa-bajnoki mellékletében megtalálhatók a meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók és érdekességek, valamint a menetrend, a csoportok állásai, a játékoskeretek, a csapatleírások és a helyszínek is.