Az orosz birkózók bojkottja a párizsi olimpián

Az orosz birkózók csatlakoztak a cselgáncsozókhoz, és bojkottálják a párizsi olimpiát, mivel sportszerűtlennek tartják a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által meghatározott részvételi feltételeket.

Az Orosz Birkózó Szövetség szombati nyilatkozatában kifejtette, hogy a sportolók, az edzők és a szövetség tisztviselői egyöntetű szavazással utasították el a részvételt. A tíz meghívott birkózó közül senki sem fogadja el a játékokon való részvételt, mondván, hogy a NOB által alkalmazott kiválasztási elvek sportszerűtlenek.

A NOB korábban tíz orosz birkózónak adott lehetőséget, hogy semleges színekben versenyezzenek az olimpián, azonban több világbajnok, mint például Zaurbek Sidakov, Zaur Uguev és Musa Evloev részvételét nem engedélyezték.

Az Ukrajnában folyó háború miatt a NOB végrehajtó bizottsága döntött úgy, hogy az orosz és fehérorosz sportolók csak egyéni, semleges versenyzőként vehetnek részt az ötkarikás játékokon, és a csapatversenyeken nem indulhatnak. A semleges színekben való részvétel feltételeként többszintű ellenőrzést vezettek be, amely során az orosz sportolóknak el kell határolódniuk az Ukrajna elleni háborútól és igazolniuk kell, hogy nincsenek kapcsolatban a fegyveres erőkkel.

Az Orosz Cselgáncs Szövetség már egy héttel korábban jelezte, hogy hasonló okokból nem küldi sportolóit a párizsi olimpiára.