Japán MÁV óriásrobotja munkába állt

Japánban a munkaerőhiány enyhítésére egy 12 méter magas robotot épített a West Japan Railway Company (JR West), amely már el is kezdte a munkát. A vasúttársaság hosszú évek fejlesztése után mutatta be a sci-fi filmeket idéző gépet, amely az építési és karbantartási munkálatokban nyújt segítséget.

A JR West már 2022 tavaszán bemutatta a robot prototípusát, és 2024-re ígérte a használatra kész változat elkészültét. A robot a tervek szerint 2024 júliusától kezdi meg hivatalos szolgálatát, egy teherautóra szerelve, de képes lesz a síneken is közlekedni.

A robotot egy teherautóban ülő kezelő irányítja, aki a gép kameráin keresztül látja a környezetet és vezérli a mozgását. A gép 40 kg súlyú tárgyak emelésére, festésre és láncfűrész használatra is képes.

Az első feladatok között szerepel a sínek fölé belógó faágak levágása és a kábeleket tartó fém alkatrészek festése. Ezzel a megoldással a japán társadalom elöregedése miatt egyre súlyosabbá váló munkaerőhiányt igyekeznek kezelni, valamint a munkahelyi balesetek számát is csökkenteni kívánják.

A munkaerőhiány mértékét jól mutatja, hogy a japán kormány egy 500 km hosszú futószalagot tervez Tokió és Oszaka között az áruszállítás céljából. Emellett a japán védelmi képességek erősítése is kiemelt szerepet kap, amint azt az Egyesült Államok által Japánnak küldött majdnem 100 vadászgép is mutatja. Az ország északi részén található Misawa támaszpontra 48 F–35-ös érkezik, míg a Kaneda bázisra 36 F–15EX vadászgépet küldenek az amerikaiak. A Japán és az Egyesült Államok közötti szövetség kulcsfontosságú a csendes-óceáni térség békéjének fenntartásában, különösen a környező országok növekvő katonai aktivitása miatt.

Josimasa Hajasi kabinetfőtitkár szerint a második világháború óta a legsúlyosabb és komplexebb körülményeket tapasztaljuk a térségben. Az Egyesült Államok folyamatos és növekvő katonai jelenléte Japánban erősödő távoltartó erő, valamint az Egyesült Államok–Japán szövetség válaszidejét is gyorsítja. Eközben Észak-Korea teszteli az újabb és újabb rakétákat, amelyek néha Japán területen landolnak, ami komoly aggodalomra ad okot Tokióban. A térség biztonsági helyzetét tovább bonyolítja Tajvan közelsége, amelyet Kína erővel kész hatalma alá vonni, valamint a Kelet-Kínai tengeren található szigetek kapcsán fennálló területi konfliktusok.