Új jótállási szabályok 2021-ben

Változások léptek életbe a kötelező jótállás terén, amelyek új jogokat biztosítanak a fogyasztóknak és módosítják a jótállási jegyekkel kapcsolatos előírásokat.

Idén májusban hatályba lépett a kötelező jótállásról szóló kormányrendelet módosítása, amely jelentős változásokat hozott a tartós fogyasztási cikkek jótállási időtartamában és a jótállási jegyekre vonatkozó rendelkezésekben.

A kötelező jótállás alá eső termékek listáját már nem a kormányrendelet melléklete, hanem egy külön miniszteri rendelet tartalmazza július elejétől. Ebből kikerültek a szőrmeruházati termékek, viszont új elemként bekerültek a kedvtelésből tartott állatok villamos energiával működtetett felszerelései, mint például a szőrnyírógépek, etető és itató, nyakörv, ajtó, nyomkövető és alomtálca.

A jótállás nem csak a fogyasztási cikkekre, hanem azok új tartozékaira és alkatrészeire is kiterjed, amennyiben azok eladási ára eléri a tízezer forintot. Így például egy ötéves mosógéphez vásárolt új motorra is érvényes a kötelező jótállás, függetlenül attól, hogy a mosógépre még van-e jótállás vagy sem.

Vass Réka, a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda szenior ügyvédje szerint a módosításokkal a fogyasztók szélesebb körű jogokat kapnak.

A jótállási időtartam is megváltozott: a korábbi három kategória helyett mostantól csak kettő van. A tízezer és 250 ezer forint közötti tartós fogyasztási cikkekre két év, 250 ezer forint feletti érték esetén pedig három év a jótállás időtartama. A korábbi egyéves kötelező jótállás a százezer forintig terjedő értékhatár esetén megszűnt.

A vállalkozások önként vállalt jótállásai nem érintettek a módosításban, és továbbra is lehetőség van kétévesnél hosszabb jótállást kínálni.

A jótállási jegyet ezentúl csak távollévők közötti szerződés esetén, például online vásárlásnál lehet elektronikusan átadni, és nem szükséges rá a vállalkozás bélyegzője vagy képviselője aláírása. Az elektronikus jótállási jegyet közvetlenül is megküldheti a vállalkozó a fogyasztónak, például e-mailben, vagy a fogyasztó letöltheti a honlapról.

A fogyasztási cikkek három javítást követő ismételt meghibásodása esetén továbbra is nyolc napon belül ki kell cserélni a terméket, vagy visszafizetni a vételárat, amelyet már a jótállási jeggyel is igazolhatunk, így nem szükséges a számlák megőrzése. A járművek, elektromos kerékpárok és rollerek továbbra is kivételek ez alól a rendelkezés alól.

A jótállási igényt a vásárló a jótállási jeggyel tudja érvényesíteni. Ha a jótállási jegyet szabálytalanul állították ki, vagy nem is adták át, az nem jelenti a jótállási jog elvesztését. Ilyen esetben a vásárló a számla vagy a nyugta bemutatásával tudja érvényesíteni a jogait.

Ha a vásárlónak a legnagyobb tudatossága mellett sem sikerült a panaszát rendeznie a kereskedővel, akkor amellett, hogy a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségéhez fordulhat tanácsért, a fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatalok, valamint az alternatív vitarendezési fórumként működő békéltető testületek tudnak segítséget nyújtani.