Steven Soderbergh: A karlovy vary-i filmfesztivál csillaga

Az idei karlovy vary-i filmfesztivál egyik legnagyobb sztárja Steven Soderbergh rendező volt, aki harmincöt év alatt harmincöt játékfilmet rendezett, és többek között Cannes-ban és az Oscar-gálán is diadalmaskodott.

Steven Soderbergh nem csak a beszélgetés miatt látogatott el a fesztiválra, hanem hogy bemutassa a Kafka című filmjének új változatát, a Mr. Kneffet, amelyet csak fesztiválokon vetít. A rendező szerint ha nem ő lenne a film felelőse, beperelné az alkotót. A beszélgetés során Soderbergh többek között a karrierje kezdetéről, az Ocean's-filmekről, a nagy részegségeiről, a streaming ipar hátulütőiről és a karaoke világot összehozó erejéről is mesélt.

Soderbergh gimnazista korában a Louisiana Egyetem campusán tanult, ahol édesapja dékánként dolgozott. Egy időben nagy baseball-tehetségnek számított, de egy nap hirtelen elvesztette tehetségét. Ekkor fordult a filmek felé, köszönhetően a Cápa című Spielberg-filmnek. Jelenleg egy könyvön dolgozik, amely a Cápa forgatásán keresztül beszél a rendezésről.

A streaming ipar megjelenését a szórakoztatóiparban bekövetkezett legnagyobb zavarkeltő jelenségnek tartja, és bírálja a nagy cégeket, mert nem engedik a közvéleményt betekinteni az adatokba. Tizenegy évvel ezelőtt nyilvánosan bejelentette a visszavonulását, ami részben az új korszaknak is köszönhető, mivel nem talált finanszírozót és moziforgalmazót az Egyesült Államokban.

A visszavonulásáról szóló pletykákat cáfolva Soderbergh elmondta, hogy nem viccből mondta Matt Damonnak részegen, de tanácsként hozzátette, hogy "sose mondj olyan Matt Damonnak részegen, amit nem akarsz visszahallani!" Az Oscar-díj átvételekor is részeg volt, és a következő nap elfelejtett rendezni az Ocean's Eleven forgatásán. Az Ocean's-filmeket a vizuális játékosság miatt vállalta el, és úgy véli, hogy a kétórás film műfaja nem fog eltűnni.

Soderbergh két új filmje van bemutató előtt: a Presence, amely talán egy horrorfilm, és a Black Bag, egy kémfilm, amely a házasságról is szól. A Black Bag-ben olyan sztárok szerepelnek, mint Cate Blanchett, Michael Fassbender, Pierce Brosnan és Naomie Harris.