A választási plakátok eltávolításának határideje közeleg

A választási plakátok eltávolítására már csak bő egy hét áll rendelkezésre a pártok és civil szervezetek számára. Az európai parlamenti és az önkormányzati választások már több mint három hete lezajlottak, de a választási plakátok még mindig láthatóak a közterületeken. A választási eljárásról szóló törvény értelmében a jelölőszervezeteknek a választást követő harminc napon belül kell eltávolítaniuk a plakátokat.

A határidő lejártával, ha a pártok nem tesznek eleget a törvényi előírásoknak, a helyi önkormányzatokra hárul a plakátok eltávolításának feladata, és a költségeket a jelölőszervezetekre terhelik át. Fontos megjegyezni, hogy a plakátokat engedély nélkül nem lehet eltávolítani, mivel azoknak anyagi értékük is van, és a jogtalan eltávolítás rongálásnak minősül.

Magyar György jogász az ATV Híradójának nyilatkozva kiemelte, hogy a plakátoknak, bár kampányértékük már nincs, anyagi értékük továbbra is megmarad, hiszen újrafelhasználhatók, átfesthetők, és a különböző tartozékok ismételt hasznosításra kerülhetnek. A DK és a Kétfarkú Kutya Párt az ATV megkeresésére reagálva tájékoztatást adott: a DK a jelzett határidőre, vagyis július 9-re kész lesz a plakátok eltávolításával, míg a Kétfarkú Kutya Párt már a hirdetményeik mintegy kétharmadát eltávolította.