Michael Jackson félmilliárd dolláros adóssága

Friss bírósági dokumentumok szerint Michael Jackson, a 13-szoros Grammy-győztes énekes, 500 millió dolláros, azaz mai árfolyamon számolva több mint 184 milliárd forintnak megfelelő adósságot halmozott fel haláláig 2009-ben.

A popsztár hagyatékának kezelésével kapcsolatos bírósági beadványokból vált ismertté, hogy Jackson milyen mértékű anyagi nehézségekkel küzdött élete végén. Annak ellenére, hogy az 80-as, 90-es években jelentős összegeket keresett, és a világ legnagyobb stadionjait töltötte meg koncertjeivel, súlyos adósságokba keveredett. A The New York Times által ismertetett, június 21-én közzétett bírósági dokumentumok szerint Jackson vagyontárgyait több mint 500 millió dolláros adósság és hitelezői igények terhelték.

A Los Angeles-i megyei felsőbíróság jelentése alapján Jackson körülbelül 40 millió dollárral tartozott a turnészervező AEG-nek. A bírósági beadványból kiderül, hogy összesen 65 hitelező emelt követelést az énekes ellen halála után, több követelés pedig peres eljáráshoz vezetett. Az adósság egy része ráadásul rendkívül magas kamatokkal növekedett. Azonban a hagyaték végrehajtói szerint a tartozásokat rendezték, és a hitelezői követelések, valamint a peres ügyek többségét is sikerült megoldani.

Michael Jackson pazarló életmódja is hozzájárult adósságainak felhalmozódásához. A dél-kaliforniai Neverland Ranch birtokán több millió dolláros tartozásokat halmozott fel, és szívesen költött méregdrága műalkotásokra, ékszerekre, valamint magánrepülőgépekre. Egy 2013-as perben egy törvényszéki könyvelő szerint az énekes évente több mint 30 millió dollárt, körülbelül 11 milliárd forintot fizetett csak kamatokra.

Jelenleg Jackson birtoka egy adóellenőrzés miatt áll vitában az adóhivatallal. Az adóhatóság szerint a hagyaték kezelője alábecsülhette a vagyon értékét, és a valóságban mintegy 700 millió dollárral több adóval és büntetéssel tartozhatnak.