III. Károly király új portréja

Az Egyesült Királyságban hamarosan megünneplik a fegyveres erők napját, amely alkalmából nemrégiben közzétettek egy új portrét III. Károly királyról a királyi család hivatalos Instagram-oldalán.

Az ünnep június 30-án kerül megrendezésre, ekkor tisztelegnek a brit fegyveres erők férfi és női tagjai előtt, elismerve az általuk végzett szolgálatot. A közelgő fegyveres erők napja apropóján került bemutatásra a királyi család Instagram-oldalán egy új portré, amelyen III. Károly király ünnepi tábornagyi egyenruhában, kitüntetéseivel és karddal a kezében látható. A király ezen a képen a fegyveres erők főparancsnokaként tiszteleg a hősök előtt.

A királyi család Instagram-oldalán közzétett bejegyzésben a követők megtekinthetik a méltóságteljes portrét, amelyen a király hivatalos tábornagyi egyenruháját viseli. A portrét Hugo Burnand készítette, aki már állandó királyi fotósnak számít, hiszen ő készítette a király 2023-as koronázásának hivatalos képeit is.

Hiába a király daganatos betegsége és a nyilvánosságtól való elzárkózása, a királyi család feje új portréján méltóságteljesen tündököl. A kép tavaly novemberben készült, és a király a brit hadsereg legmagasabb rangját, a tábornok címet viseli rajta, amelyet már II. Erzsébet királynő életében megkapott, de uralkodóként ő lett a teljes fegyveres erő vezetője is, amelynek persze főként csak papíron van jelentősége.

A királyokról már évezredek óta készülnek előkelő portrék, és III. Károly legújabb képe is méltó a hagyományokhoz. A festményen az egyenruhája és a több száz éves berendezés miatt tényleg úgy néz ki, mint a régi idők nagyhírű uralkodóinak egyike.

Harry herceg, aki a királyi család egyik tagja, jelenleg távol áll a királyi családtól, és úgy tűnik, hogy a családi kapcsolatok javítására tett többszöri próbálkozásai ellenére sem kap információkat a királyi család beteg tagjairól, beleértve III. Károly király prosztatarák kezeléséről sem. A királyi szakértők szerint a teljes békülésig még hosszú időre van szükség, és a herceg jelenlegi helyzete saját döntéseinek következménye.

(Borítókép: Károly király 2023. november 30-án. Fotó: Chris Jackson / Getty Images Hungary)