Hollywoodi szakszervezetek és stúdiók megállapodása

A hollywoodi filmes és televíziós személyzetet képviselő szakszervezet bejelentette, hogy hároméves előzetes megállapodást írt alá a nagy stúdiókkal, amely tartalmaz béremeléseket és mesterséges intelligencia alkalmazásával kapcsolatos védőintézkedéseket.

A színházi színpadi dolgozók nemzetközi szövetsége, amelynek tagjai között világítástechnikusok és jelmeztervezők is megtalálhatók, hamarosan ratifikálhatja a Disney-t és a Netflixet is magában foglaló Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetségével kötött megállapodást. A szerződés értelmében a következő három év során a tagok 7 százalékos, 4 százalékos és 3,5 százalékos béremelésben részesülnek.

A mesterséges intelligencia használatával kapcsolatban a megállapodás kikötötte, hogy a munkavállalókat nem kötelezhetik arra, hogy olyan módon alkalmazzák az AI-t, amely más munkavállalók kiszorításához vezethet.

A SAG-AFTRA színészszakszervezet és a stúdiók közötti, 2023 végén létrejött munkaügyi megállapodás pedig lezárta a közel fél éves vitát, amely a film- és tévéfilmgyártást is érintette. Ez a szerződés nemcsak béremeléseket, hanem streaming-bónuszokat is tartalmazott, amelyek a szakszervezeti vezetők szerint három év alatt több mint 1 milliárd dolláros összeget jelentenek, és szabályozást is bevezetett a mesterséges intelligencia filmkészítésben való felhasználására.

A Mosoly Zrt. második évada sokszor pesszimistább, kevésbé reményteli és szeretetteljes, mint az első volt. Bár a barátság és a család fontosságát többször is kihangsúlyozzák, a karaktereknek már nem kizárólagos céljuk a pozitív végkifejlet kiharcolása, sokszor inkább a saját túlélésükért küzdenek. A szmájlik mögött gyakran ott a kín és a szorongás, a stáblista lepörgésekor viszont rájövünk, hogy a készítők végső soron mindenkit kiröhögnek, és a társadalom által szentként kezelt témákat is képesek komolynak álcázott komolytalansággal tálalni. Zach Hadel társalkotó megerősítette a Hollywood Reporternek, hogy a Mosoly Zrt.-ből sosem lesz komplex dráma, és folytatásos kiadás sem várható belőle soha, a részek külön kezelendők. „A sorozat lényege, hogy popcorn minőségű legyen, ez a tévézés McDonald’s-a” – mondta. A Mosoly Zrt. a Maxon streamelhető.